Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Ιουλ-2019 00:01

  Οι νέες τομές, το σπριντ και ο μαραθώνιος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Οι προθέσεις επιβεβαιώνονται. Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε με... σπριντ. Με ταχύτατους ρυθμούς για να προωθήσει τις τομές και τις δράσεις για τις οποίες είχε δεσμευθεί. 

  Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, ως προς τη συνέπεια των προθέσεων, την προετοιμασία, την άμεση προώθηση του κυβερνητικού Προγράμματος, εκπέμπεται ένα ασφαλώς θετικό μήνυμα και επιβεβαιώνεται η διάθεση για δουλειά. Βεβαίως η διακυβέρνηση συνολικά, αν έπρεπε να παρομοιαστεί με κάποιον αγώνα ταχύτητας, αυτός μάλλον είναι ο "μαραθώνιος" και όχι το "κατοστάρι". Όμως είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, οπότε η γρήγορη εκκίνηση έχει τη λογική της και την αναγκαιότητά της. 

  Πάντως, επί της ουσίας, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Μέχρι και την ψήφιση των Προγραμματικών δηλώσεων και την προώθηση των πρώτων νομοσχεδίων κρίνονται άλλωστε οι προθέσεις και το Πρόγραμμα, το οποίο άλλωστε πολύ πρόσφατα έλαβε την ισχυρή αποδοχή της κοινωνίας. Αμέσως μετά όμως, από τις εξαγγελίες και την προετοιμασία θα περάσουμε στην υλοποίηση. Εκεί ασφαλώς είναι που θα υπάρξουν οι όποιες δυσκολίες. Και σε ορισμένα μέτωπα, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερα "καυτές πατάτες".

  Υποθέσεις όπως η ΔΕΗ, οι τράπεζες και οι επικείμενοι πλειστηριασμοί από τράπεζες, funds και εφορία, είναι μεταξύ άλλων ιδιαίτερα λεπτού χειρισμού. Και φυσικά για να μπορέσει να υλοποιηθεί η σημαντική φορολογική μεταρρύθμιση που θα αποτελέσει και κομβικό πεδίο αξιολόγησης της κυβέρνησης από την κοινωνία, θα πρέπει να διασφαλιστούν οι ρυθμοί ανάπτυξης και εσόδων. Η νέα κυβέρνηση, στην οικονομία, μπορεί να μην παρέλαβε καμένη γη κατά τη δήλωση αρμόδιων υπουργών, αλλά τα πράγματα ασφαλώς δεν είναι ρόδινα. Η ανάπτυξη φέτος είναι μάλλον προβληματική, ενώ υπάρχουν γκρίζες ζώνες λόγω της παροχολογίας καθώς και ασύμμετρες δημοσιονομικές "απειλές" όπως πχ η αναμενόμενη απόφαση για τα αναδρομικά των συντάξεων...

  Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία και δεδομένου ότι η ενδιαφέρουσα καινοτομία του κυβερνητικού σχεδιασμού χρειάζεται κάποιο χρόνο για να ρολάρει και να αποφευχθούν δυσλειτουργίες, ίσως έχει νόημα σιγά σιγά από το "κατοστάρι" να περάσουμε στο "τετρακοσάρι" για να μπορέσουν να ακολουθήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται με το κυβερνητικό έργο τους ρυθμούς και να επιτευχθεί το μάξιμουμ της αποτελεσματικότητας.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων