Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιουλ-2019 00:01

  Το ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο Μητσοτάκη και η "εντολή" για ρήξεις και τομές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η αυτοδυναμία που κατέκτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από σχεδόν 8 χρόνια κυβερνήσεων συνεργασίας, του δίνει την ευχέρεια να προχωρήσει σε ρήξεις και τομές, χωρίς εξαρτήσεις, συμβιβασμούς και πολιτικές ομηρίες.

  Οι Έλληνες πολίτες δίνοντας στη Νέα Δημοκρατία μία ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας, έδειξαν και την κόπωση και την απογοήτευσή τους από τα αποτελέσματα των κυβερνήσεων συνεργασίας και πριμοδότησαν και δικαίωσαν ταυτόχρονα τον κ. Μητσοτάκη και το Πρόγραμμά του ώστε να μπορέσει να το εφαρμόσει. Ανεβάζοντας ωστόσο παράλληλα και τον πήχη των προσδοκιών. Η εντολή είναι ξεκάθαρη. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να σπάσει αυγά. Να προχωρήσει σε ρήξεις με κατεστημένα και αγκυλώσεις που στα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αντίθετα ενισχύθηκαν και σχεδόν... συγκυβέρνησαν. Η δήλωσή του για παράδειγμα ότι θα "σαρώσει" τα εμπόδια για να λειτουργήσει απρόσκοπτα η επιχειρηματικότητα και η μεταρρύθμιση του κράτους, είναι χαρακτηριστική και των προσδοκιών που έχει από αυτόν η κοινωνία και η αγορά. Να τα "σαρώσει" όλα. Όλα τα στρεβλά που έζησε η ελληνική κοινωνία την τελευταία πενταετία. 

  Υπάρχει ωστόσο και μία μικρή "παγίδα". Η κοινωνία, κουρασμένη και απηυδισμένη από την φορολαίλαπα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να επιτευχθούν τα "αιματηρά" πλεονάσματα  και τα πολλαπλά χαράτσια, αναμένει την εφαρμογή μίας νέας πολιτικής, στο ταχύτερο δυνατό διάστημα. Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει την προσδοκία της άμεσης, κατά το δυνατόν, ανακούφισης από μία σχεδόν πενταετία επίθεσης στα εισοδήματά της - ιδιαίτερα η μεσαία τάξη και οι επαγγελματίες - χωρίς παράλληλα να διαταραχθεί ο πυρήνας της κοινωνικής μέριμνας. Και αυτό αποτελεί ασφαλώς ένα στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρις ότου η αναπτυξιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί στην οικονομία και οι νέες επενδύσεις να μπορέσουν να παράξουν αποτελέσματα που θα διαχυθούν και στην καθημερινότητα της κοινωνίας. 

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, η νέα κυβέρνηση θα έχει την κοινοβουλευτική ισχύ να προχωρήσει σε βαθιές τομές. Όχι μόνο στην οικονομία ασφαλώς. Αλλά σε ό,τι αφορά την οικονομία, να επιλύσει βαλτωμένα ζητήματα όπως για παράδειγμα οι επενδύσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις.  Η ισχυρή εντολή, η άνετη αυτοδυναμία, για πρώτη φορά επαναλαμβάνουμε μετά από το 2009 και την εκλογή Παπανδρέου, που αναμφισβήτητα αποτελεί μία προσωπική επιτυχία του νέου πρωθυπουργού, αλλά και αντικατοπτρίζει και τις προσδοκίες της κοινωνίας από αυτόν, του δίνει την ευχέρεια να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή στην εφαρμογή του Προγράμματός του και στην απρόσκοπτη εφαρμογή του δικού του, διαφορετικού μίγματος οικονομικής πολιτικής.   

  Και το πρώτο μήνυμα αναμένεται να δοθεί προς το εσωτερικό αλλά και προς το εξωτερικό, όπου ιδιαίτερα οι διεθνείς επενδυτές αναμένουν σχετικό "σήμα", από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και ελέγχου του κυβερνητικού μηχανισμού. Από εκεί και πέρα, είναι γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας σε μία κρίσιμη περίοδο. Σε μία συγκυρία όπου αλλάζουν ισορροπίες τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στην ευρύτερη περιοχή, σε μία συγκυρία όπου η χώρα δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να κάνει ένα άλμα προς τα εμπρός αν δεν θέλουμε να βρεθεί στην ουρά των διεθνών γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Ο κ. Μητσοτάκης στο ξεκίνημα της διακυβέρνησής του διαθέτει ένα ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο. Από τη δική του επιτυχία θα κριθούν πολλά για το μέλλον της χώρας. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ