Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιουλ-2019 00:01

  Οι τράπεζες, η ΕΚΤ και ο "στόχος" των τιμών των τελευταίων ΑΜΚ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Με το ελληνικό χρηματιστήριο να αποτελεί τον ένα από τους δύο σημαντικούς πρωταγωνιστές –ο δεύτερος είναι τα ελληνικά ομόλογα– των αγορών, το ενδιαφέρον αρχίζει να περνά στις επιμέρους μετοχές.

  Είναι δεδομένο, και... καταγεγραμμένο με όρους επίδοσης στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ότι στο πρώτο εξάμηνο ο τραπεζικός κλάδος ξεχώρισε στο ΧΑ, άλλωστε πέτυχε συνολική απόδοση πάνω από 80%. Ρόλο στην πορεία των τραπεζικών ομίλων και κατά συνέπεια στις μετοχές τους θα διαδραματίσουν στη συνέχεια μια σειρά από παραμέτρους και εξελίξεις που σχετίζονται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις διεργασίες στα "μέτωπα" που απασχολούν τον κλάδο (NPEs, κεφαλαιακή επάρκεια, κερδοφορία, stress test στο μέλλον, πλειστηριασμοί κ.λπ. κ.λπ.). 

  Σε αυτό το πλαίσιο, πέραν βέβαια της πολιτικής που θα ακολουθήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, με τις αγορές να έχουν ποντάρει (με όρους προεξόφλησης στο ταμπλό και στα ομόλογα) στην αυτοδύναμη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή μιας φιλικότερης προς τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις κυβέρνησης, ρόλο θα παίξουν και οι σχέσεις με τον... διεθνή παράγοντα. Και δεν μιλάμε μόνο για τις εξελίξεις στο διεθνές στερέωμα αλλά και για τις σχέσεις των τραπεζών με τις ηγεσίες του SSM και της ΕΚΤ, με την Κριστίν Λαγκάρντ να προορίζεται για τη θέση του κ. Ντράγκι στην Φρανκφούρτη. 

  Η προωθούμενη διαδοχή Λαγκάρντ στη θέση Ντράγκι αποτελεί, κατά την εκτίμηση στελεχών του χώρου, θετική εξέλιξη, από τη στιγμή που δεν αναλαμβάνει π.χ. ο Βάιντμαν. Και από αρκετές πλευρές, η "σιδηρά κυρία" του ΔΝΤ αναμένεται να είναι πιο διαλλακτική στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης, από τη στιγμή μάλιστα που ο Ντράγκι έχει προκαταλάβει τη διάδοχό του για την προοπτική υλοποίησης προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας. Θέμα που προφανώς ενδιαφέρει και τις 4 εγχώριες συστημικές τράπεζες προς το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

  Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ως επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίζονταν μεν ορθολογική αλλά και αυστηρή έναντι των τραπεζών και των προβλημάτων τους. Οπότε αναλαμβάνοντας τη θέση της επικεφαλής της ΕΚΤ, μένει να φανεί πώς θα κρατήσει τις ισορροπίες για το θέμα "Ελλάδα και banking".

  Στο πλαίσιο αυτό, οι traders προτιμούν να μην κάνουν... ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα πονταρίσματα αλλά να ασχολούνται με στοιχήματα που ίσως κρίνονται πιο εφικτά. Κάτι που μάλλον έχει ξεκινήσει από την επόμενη των ευρωεκλογών, αλλά μένει να φανεί αν θα ολοκληρωθεί ως κινήσεις τις μέρες που θα ακολουθήσουν τις εθνικές εκλογές. Το "παιχνίδι των funds" λοιπόν, περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο να προσεγγισθούν οι τιμές της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε αυτή τη φάση της αγοράς. Εξέλιξη που αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα φέρει απεγκλωβισμό χαρτοφυλακίων και κεφαλαίων για επενδυτές που είχαν "μπει" στις τιμές των ΑΜΚ, αλλά και θα αποτελέσει το "κλείσιμο ενός δύσκολου κύκλου". 

  Βέβαια, ήδη κάποιες μετοχές είναι σχετικά κοντά στις τιμές των τότε ΑΜΚ. Για παράδειγμα η ALPHA είχε κάνει ΑΜΚ στα 2 ευρώ, η Eurobank στο 1 ευρώ, η Εθνική στα 0,3 ευρώ αλλά εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι έχουμε αναπροσαρμοσμένη τιμή καθώς έχει προηγηθεί και reverse split 1/10. Κατά πόσο οι τραπεζικές μετοχές "πιάσουν", "κρατήσουν" και "υπερβούν" τις ΑΜΚ στον απόηχο των εκλογών, αν ήδη έχουν δώσει σημαντική άνοδο (έχει παρατηρηθεί μια σχετική προσπάθεια κατοχύρωσης θέσεων) και χρειάζονται "φρέσκα νέα και κεφάλαια", ή αν υποχωρήσουν στη λογική του "αγόρασε στη φήμη και πούλα στο γεγονός", θα φανεί επί της... οθόνης. Μια φορά πάντως, παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι έναν στόχο, στο σημείο που πλέον έχουμε βρεθεί, για τις τραπεζικές μετοχές θα μπορούσε να αποτελέσει η προσέγγιση της τιμής των ΑΜΚ της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης που θα δώσει "ανάσες" σε εγκλωβισμένα χαρτοφυλάκια. 

  Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις στον κλάδο-κλειδί για την οικονομία αλλά και τη χρηματιστηριακή αγορά, είναι παραπάνω από ενδιαφέρουσες...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ