Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουλ-2019 00:01

  Στην αδιαφορία (αποχή) δεν υπάρχουν άλλοθι

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Τα χαρτιά έχουν ανοίξει από όλες τις πλευρές και είναι στο τραπέζι. Από την αρχή άλλωστε αυτής της προεκλογικής περιόδου. Και εκπλήξεις πλέον δεν αναμένονται. 

  Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι πολίτες σε μία ιδιαίτερα ήρεμη προεκλογική περίοδο, είχαν την ευκαιρία απαλλαγμένοι πλέον από το θυμικό και τις διχαστικές κορώνες να σκεφτούν και να αποφασίσουν. Είναι αλήθεια ότι παρατηρείται στις εκλογές ένα αξιοσημείωτο ποσοστό του εκλογικού σώματος, ίσως και πάνω από δέκα τοις εκατό να αποφασίζει τι θα ψηφίσει το τελευταίο διήμερο ή και πάνω από την κάλπη. Σε αυτές τις εκλογές όμως δεν νοείται κάτι τέτοιο. 

  Από τη στιγμή που προηγήθηκαν οι Ευρωεκλογές στις οποίες μάλιστα το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο και ξετυλίχθηκαν όλες οι στρατηγικές και αναλύθηκαν όλα τα προγράμματα, καθώς οι ευρωεκλογές έλαβαν και "δημοψηφισματικό" χαρακτήρα, η έννοια αναποφάσιστος αρχίζει να ξεθωριάζει. Αν μετά από σχεδόν τρεις μήνες προεκλογικής περιόδου συνολικά κάποιος είναι ακόμη αναποφάσιστος, έ, τι να πει κανείς... Η υπόθεσή του αφορά πλέον την επιστήμη...

  Εκτός ίσως από έναν τομέα. Στο να αποφασίσει αν θα πάει να ψηφίσει ή όχι. Κακώς μεν, αλλά ισχύει. Υπάρχουν αρκετοί που πιθανώς δεν το έχουν αποφασίσει. Γι' αυτό άλλωστε και τα κόμματα επικεντρώνουν τη ρητορική τους στο να πείσουν τους πολίτες να μην απέχουν δεδομένων και των συνθηκών υπό τις οποίες θα διεξαχθούν οι εκλογές. Καύσωνας, διακοπές, εποχιακή εργασία, εφησυχασμός ή απογοήτευση κατά περίπτωση. Βεβαίως από την άλλη πλευρά θα υπάρξουν ίσως και κάποιες... εισροές από Έλληνες του εξωτερικού ακριβώς λόγω διακοπών, αλλά η διαφορά είναι μεγάλη μεταξύ των δύο κατηγοριών. 

  Και δεν είναι μόνο η ποιοτική διάρθρωση της τυχόν επιπλέον αποχής. Τι ψήφισαν δηλαδή στις Ευρωεκλογές κάποιοι που θα απέχουν. Είναι και κακό για τη δημοκρατία μας να εκλέγεται μια κυβέρνηση έχοντας ψηφίσει μόλις οι μισοί πολίτες. Είναι λοιπόν σημαντικό να πάνε οι πολίτες στις κάλπες. Και να ψηφίσουν έχοντας πλέον όλα τα δεδομένα. Και τη διαφορά στα Προγράμματα αλλά και τους κινδύνους από τη μη ανάδειξη μιας ισχυρής κυβέρνησης. Το "εκλέγειν", είναι δικαίωμα, αλλά είναι και υποχρέωση.  Στην αδιαφορία δεν υπάρχουν άλλοθι. 

  Οι κάλπες πρέπει να γεμίσουν. Και οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι μπροστά τους έχουν μία από τις κρισιμότερες ιστορικά αναμετρήσεις. Ουσίας. Σε μία κρίσιμη καμπή για τη χώρα και την εξασφάλιση του μέλλοντός της αλλά και σε μία κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης και την πορεία της Ελλάδας σε αυτή. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ