Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουλ-2019 00:01

  Το στοίχημα του brain gain

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Καθώς η χώρα ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα από τις 8 Ιουλίου, διαμορφώνεται πλέον και μια μεγάλη διπλή προσδοκία: να δημιουργηθούν στο μέλλον οι συνθήκες που αφενός θα επιτρέψουν στα καλά ελληνικά μυαλά να μείνουν στη χώρα ώστε να τη βοηθήσουν να ορθοποδήσει και αφετέρου να ανοίξει ο δρόμος της επιστροφής για όσους έφυγαν.

  Ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για τη νέα κυβέρνηση, αλλά και για την ίδια τη χώρα, είναι όχι μόνο να σταματήσει, αλλά και να αναστραφεί το brain drain, το οποίο έχει κοστίσει πολλά. Σε μυαλό, σε αναπτυξιακή δυναμική, αλλά και σε κρατικά έσοδα. 

  Οι αιτίες που οδήγησαν σε φυγή νέους ανθρώπους, τους οποίους η χώρα εκπαίδευσε, πρέπει να αρθούν. Πρέπει να εκλείψουν.

  Πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα: το brain drain να αντικατασταθεί από το brain gain. 

  Μόνο που μια σταθερή και συνεχής επιστροφή στην Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότερων από τους ταλαντούχους και υψηλής κατάρτισης νέους ανθρώπους προϋποθέτει να μπορούν να βρουν στη χώρα μας δουλειά που να καλύπτει τα υψηλά στάνταρ και τις προσδοκίες τους. 

  Δεν είναι, όμως, εύκολο αυτό. Έρευνα της KPMG έδειξε ότι το 40% από τους 300.000 - 500.000 Έλληνες που έφυγαν για να εργαστούν στο εξωτερικό δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν την προσεχή 10ετία. Και τούτο παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς που απάντησαν θετικά δέχονται να έρθουν πίσω ακόμα και με λιγότερα λεφτά, για συναισθηματικούς ή για άλλους λόγους. 

  Ζητούν καλές απολαβές αλλά και αξιοκρατία, αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας, καλύτερες συνθήκες στο επιχειρείν και φορολογικά κίνητρα. 

  Μαζί με το "Κεφάλαιο" διατέθηκε το Σάββατο και η ελληνική έκδοση του "Forbes", στην οποία δημοσιεύτηκε, για πρώτη φορά, η ελληνική λίστα των 30 πολλά υποσχόμενων και ήδη επιτυχημένων Ελλήνων κάτω των 30 ετών. Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες χρονιές θα είναι πολύ μικρός ο αριθμός των "30" για να μπορέσει να αποτυπώσει τις δυνατότητες και τη δυναμική των νέων ανθρώπων σε μια χώρα έντονης επιχειρηματικής άνθησης, που θα μπορεί να αποτελέσει στήριγμα και αρωγό σε όλους τους τομείς. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ