Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Ιουν-2019 00:01

  Επιτακτική ανάγκη η πολιτική σταθερότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Ικανή και αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει η οικονομία να μπει σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά, είναι να διασφαλίσουν οι κάλπες την πολιτική σταθερότητα.

  Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν αναφέρθηκε τυχαία σε χθεσινή συνέντευξή του στον κίνδυνο για νέες εκλογές μέσα στον 15Αύγουστο αν δεν υπάρξει ξεκάθαρη εντολή - και ισχυρή θα προσέθετα, γιατί και αυτό έχει τη σημασία του... - που να δίνει αυτοδυναμία και ευχέρεια χειρισμών και σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς... εκπτώσεις. Έθεσε στη σωστή του διάσταση το διακύβευμα των εκλογών. Γιατί άλλο η διερεύνηση ευρύτερης συναίνεσης από μία κυβέρνηση με αντίστοιχη φιλοσοφία και άλλο ο κίνδυνος πολιτικής ομηρίας.

  Στη χώρα πρέπει να γίνουν τομές και γενναίες μεταρρυθμίσεις. Επίσης υπάρχουν προς διαχείριση καυτές πατάτες και κρίσιμα ζητήματα που δεν είναι εφικτό να λυθούν από μία μη ισχυρή κυβέρνηση. Αν από τις κάλπες δεν προκύψει πολιτική σταθερότητα, αυτό θα επηρεάσει το σύνολο του κυβερνητικού έργου και θα δυσκολέψει την "αγορά" πολιτικού χρόνου ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το πρόγραμμά της η νέα κυβέρνηση.

  Αυτό μπορεί να επηρεάσει και τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων που αποτελεί μείζονος σημασίας στοίχημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αλλαγή σελίδας στη χώρα. Κάτι που άλλωστε, η προσέλκυση επενδύσεων, αποτελεί και ένα από τα δυνατά χαρτιά στα οποία ποντάρει η επερχόμενη κυβέρνηση. Και πολλά θα κριθούν από αυτό το στοίχημα. Οι επενδυτές όμως επιζητούν σταθερότητα, ασφάλεια και έντιμους κανόνες παιχνιδιού. Αυτά ασφαλώς μπορεί να τα εγγυηθεί μία ισχυρή και όχι μία αγχωμένη κυβέρνηση.

  Οι κάλπες λοιπόν της 7ης Ιουλίου κρίνουν πέραν των άλλων και ένα πολύ μεγάλο ζήτημα. Το οποίο οφείλουν να συνεκτιμήσουν οι ψηφοφόροι και κυρίως εκείνοι που απέχουν. Αν επιθυμούν να έχει η χώρα μία σταθερή κυβέρνηση που θα μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και να κριθεί βεβαίως από την αποτελεσματικότητά της  ή αν επιθυμούν μία περιπέτεια σε άγνωστα νερά δεδομένου ότι η απλή αναλογική που... καραδοκεί δεν εγγυάται σε καμιά περίπτωση την κυβερνησιμότητα.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ