Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Ιουν-2019 00:01

  H αξιοπιστία, οι φόροι και τα πλεονάσματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η μείωση της υπέρογκης φορολογίας είναι ένα πάγιο, επιτακτικό, αλλά και δίκαιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου. Περιμένει διακαώς μια ανάσα, μετά τη λαίλαπα από "χαράτσια" που επιβλήθηκαν την προηγούμενη 4ετία. Με την άδικη πολιτική που ακολουθήθηκε κατά του επιχειρείν και της μεσαίας τάξης.

  Κατά του ιδιωτικού τομέα, που προσπαθούσε να επιβιώσει μέσα από την παραγωγή πλούτου και όχι από "επιδόματα". Τώρα ήρθε η ώρα η αδικία αυτή να διορθωθεί.

  Ωστόσο, έχει στηθεί μια παγίδα. Η χαμηλή αξιοπιστία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε έναν δυσβάσταχτο όρο πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και στην αργή μείωσή τους προς το 2,2% του ΑΕΠ στη συνέχεια.

  Μάλιστα, οδήγησε στη λήψη πιο πολλών μέτρων από όσα απαιτούνταν, καθώς οι δανειστές δεν πείθονταν. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονταν πράξη, γιατί οι δεσμεύσεις ανατρέπονταν.

  Το σημείο-κλειδί, λοιπόν, για την αλλαγή σελίδας είναι η κτήση αξιοπιστίας για να μειωθούν τα πλεονάσματα και οι φόροι. Ήδη η θετική αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα της "κάλπης" των ευρωεκλογών δείχνει ότι η πολιτική σελίδα για τη χώρα αλλάζει.

  Η ευκαιρία είναι εδώ. Η δυνατότητα να καταστεί εφικτή μια δημοσιονομική πολιτική που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και την αναπτυξιακή δυναμική υπάρχει.

  Η ψήφος εμπιστοσύνης έχει ήδη δοθεί στο πρόγραμμα που εξήγγειλε η Ν.Δ. Υπάρχει πλέον η προσδοκία ότι θα ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις. Ότι πλέον θα γίνουν πράξη οι τομές στην οικονομία και στις αγορές που έχουν μείνει μετέωρες παρά το επαχθές 3ο Μνημόνιο και τον έναν χρόνο "ενισχυμένης εποπτείας" στην οποία εισήλθε η χώρα λόγω χαμηλής αξιοπιστίας.

  Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες έχει στα χέρια της μια μεγάλη ευκαιρία. Μέσα από το εμπροσθοβαρές, δυναμικό και ξεκάθαρο σχέδιό της να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη χώρα και να δώσει νέα δυναμική στον ιδιωτικό τομέα. Να βγάλει την επιχειρηματικότητα στο "ξέφωτο" της αξιοπιστίας, της διαφάνειας. Να δημιουργήσει το περιβάλλον επιστροφής κεφαλαίων, ενεργοποίησης των μεγάλων επενδύσεων που μένουν στον "πάγο" και υγιούς στήριξης των εσόδων και των κρατικών ταμείων.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ