Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιουν-2019 00:01

  Η αυτοκτονική περίοδος κατά των επενδύσεων τελειώνει...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η πολιτική αλλαγή στη χώρα φέρνει και το τέλος μίας αντιεπενδυτικής και αντιεπιχειρηματικής περιόδου, η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί έως και αυτοκτονική για την ελληνική οικονομία!

  Δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε τι έχει συμβεί τα τελευταία 4 χρόνια. Είναι γνωστά. Τουλάχιστον στους αναγνώστες του Capital.gr. Πόσα επενδυτικά σχέδια παρέμειναν παγωμένα, πόσα προχώρησαν -όσο προχώρησαν...- με τα χίλια ζόρια, με το... πιστόλι των δανειστών στον κρόταφο της κυβέρνησης και με τεράστιες καθυστερήσεις. Πόσος χρόνος και χρήμα χάθηκαν (και θέσεις εργασίας και ανάπτυξη βεβαίως) για τη χώρα από τους χειρισμούς μίας κυβέρνησης που σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της διακυβέρνησης, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έδειξε το χειρότερο δυνατό πρόσωπο προς τους διεθνείς και εγχώριους επενδυτές.

  Τους έκανε -με κάθε τρόπο- να νιώθουν ανεπιθύμητοι. Γιατί έτσι τους αντιμετώπιζαν. Ως ανεπιθύμητους! Εδώ, ούτε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν αξιοποίησε μία κυβέρνηση που πίστευε στην κρατικοδίαιτη οικονομία... Το καταδίκασαν σε μαρασμό. Γιατί μόνο έτσι θα δημιουργούταν η νέα φουρνιά των... Greek Statistics. Και η έξοδος, όπως όπως, από τα Μνημόνια έστω και με υπονόμευση του μέλλοντος της οικονομίας... Τι τους ένοιαζε; Άστα, να βγάλει το φίδι από την τρύπα ο επόμενος!

  Το κερασάκι στην τούρτα μίας ανίκανης διαχείρισης των επενδύσεων και της ανάπτυξης στη χώρα ήταν η άρνηση, στο παρά πέντε των εκλογών, από την Ελλάδα, της επένδυσης ουσιαστικά, μέσω της επιδότησης που την συνόδευε για την ενεργειακή σύνδεση Κύπρου - Κρήτης - Αττικής. Διαβάσαμε στο σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Capital.gr, πριν υπάρξει στη συνέχεια και επίσημη ανακοίνωση ότι την  ώρα που υποτίθεται ότι κόπτεται για την ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας και της Κύπρου, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε χορηγία 355 εκατ. ευρώ (!) από το CEF για την ενεργειακή σύνδεση Κρήτης - Αττικής, στο πλαίσιο του έργου ενεργειακής σύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη και την Αττική.

  Μοιάζει απίστευτο ότι παρά την καθολική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Κυπριακής ρυθμιστικής αρχής, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν υπέγραψε το αίτημα χορηγίας για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector μεταξύ Κύπρου, Κρήτης και Αττικής από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό "Connecting Europe Facility” (CEF), συμπεριλαμβανομένης και χορηγίας ύψους 355 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής. Ταυτόχρονα σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη γεωστρατηγική συγκυρία, η Ελλάδα διατηρεί την Κύπρο ως το μοναδικό μέλος της ΕΕ σε ενεργειακή απομόνωση.

  Τι να πει κανείς... Απίστευτοι τύποι! Ευτυχώς που αυτή η αυτοκτονική περίοδος τελειώνει. Και το μήνυμα το έχουν λάβει και οι αγορές. Και γι' αυτό δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα, τις ελληνικές τράπεζες, όπως αποδεικνύει και η επιτυχημένη έξοδος της Tράπεζας Πειραιώς στις αγορές, αλλά και η συνολικότερη εικόνα στο Χρηματιστήριο.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων