Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Ιουν-2019 00:01

  Ο συμβολισμός του Ελληνικού

  Ο συμβολισμός του Ελληνικού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Από όσες εξαγγελίες μπορεί να ειπωθούν σε μία προεκλογική περίοδο, χθες ακούστηκε από τον κ. Μητσοτάκη η πλέον σημαντική για την αγορά.

  Ότι από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης θα προχωρήσει το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης του Ελληνικού, της πλέον εμβληματικής αλλά και κομβικής για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στην χώρα. Δίνοντας το στίγμα αυτό, μέσω της υπογραφής των υπουργικών αποφάσεων που απομένουν, θα δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η νέα διακυβέρνηση προτίθεται να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων που αυτή προκαλεί και της απελευθέρωσης των επενδύσεων στη χώρα. Αυτό το μήνυμα προθέσεων αναμένουν οι επενδυτές.

  Γιατί η επένδυση στο Ελληνικό μπορεί να έχει ασφαλώς ιδιαίτερη σημασία από μόνη της. Άλλωστε πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο ανάπλασης με δημιουργία θέσεων εργασίας κλπ. Πάνω από όλα όμως έχει αποκτήσει έναν συμβολισμό. Συμβολίζει μία συνολική φιλοσοφία γύρω από την αντιμετώπιση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στη χώρα. Οι περιπέτειες του Ελληνικού και ο χειρισμός του από την κυβέρνηση, με την ανοχή στη βούληση διαφόρων Καισαρίσκων, με την ανακάλυψη... δασών, αρχαίων και ποιος ξέρει τι άλλο ακόμα μπορούσε να βγει, ασφαλώς και αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή για κάθε χώρα που θέλει να θεωρείται προηγμένη και φιλοδοξεί να προσελκύσει επενδυτές, ξένους και εγχώριους.   

  Το οριστικό ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού και η ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων (και του διαγωνισμού για το καζίνο βεβαίως...) θα αποτελέσει μία πρώτης τάξης πρόσκληση για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα, κολλούσαν όμως στο αντιεπενδυτικό και αντιεπιχειρηματικό περιβάλλον που είχε δημιουργήσει η απερχόμενη κυβέρνηση. Και είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθούν. Αυτό λένε τα πρώτα μηνύματα.

  Διότι πλέον θα αντιληφθούν ότι θα έχουν να κάνουν με μία διακυβέρνηση που στοχεύει στις επενδύσεις, στην ενίσχυση της ανάπτυξης, στην παραγωγή πλούτου και θέσεων εργασίας, στην ενδυνάμωση της οικονομίας και κατ’ επέκταση και της ευημερίας της κοινωνίας μέσα από σταθερές και στοχευμένες δράσεις και όχι μέσα από μία επιδοματική πολιτική που απλώς "βάζει τη σκόνη κάτω από το χαλί" και διαιωνίζει το πρόβλημα παριστάνοντας ότι το αντιμετωπίζει. 

  Αν η νέα κυβέρνηση κάνει από νωρίς πράξη, με το "καλημέρα" τη βούληση που σήμερα εκφράζει για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη στήριξη των επενδύσεων και της αγοράς, τότε υπάρχει πράγματι δυνατότητα να μπει η χώρα σε έναν δρόμο ουσιαστικής ανάπτυξης, που δεν θα στηρίζεται στα "ματωμένα" πλεονάσματα και στο ξεζούμισμα της κοινωνίας, αλλά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προϋποθέσεων ουσιαστικής  και πραγματικής ενίσχυσης των εισοδημάτων.

  Στο χέρι της είναι. Αν υλοποιήσει άμεσα όσα σήμερα εξαγγέλλει στην κατεύθυνση αυτή, θα έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει το παιχνίδι. Γιατί άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει. Όχι μόνο για τη νέα κυβέρνηση αλλά και για τη χώρα. Όπως δεν θα υπάρξει και χρόνος (ή ανοχή) για υπεκφυγές και αναπροσαρμογή στόχων...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ