Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Ιουν-2019 00:01

  Χρηματιστήριο: Το "Greek Bet" στην πορεία για τις εκλογές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Μετά την άκρως ικανοποιητική ανοδική κίνηση της αγοράς που "έπιασε" τα επίπεδα των 830-835 μονάδων, η μίνι διόρθωση μόνο ως εύλογη μπορεί να θεωρηθεί. 

  Βέβαια, αυτό που μένει να φανεί, είναι αν ολοκληρώθηκε με τη μορφή της "μερικής κατοχύρωσης" ή αν η αγορά θα έχει και άλλες αναταράξεις. Πάντως, πέρα από τα σημαντικά κέρδη που καταγράφηκαν στο φίνις του Μαΐου, στις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας "έσκασαν" και ειδήσεις με σχετική βαρύτητα, όπως τα νέα για το "πετσοκομένο" ΑΕΠ, οι πολλές "κίτρινες ή κόκκινες κάρτες" της Κομισιόν ή οι όποιες αβεβαιότητες από το διεθνές περιβάλλον. Που δεν είναι και λίγες... Ιδιαίτερα δε εκείνες που έρχονται από την άλλη άκρη της Αδριατικής και επηρεάζουν και τα ελληνικά ομόλογα...

  Το θέμα βέβαια τώρα είναι πώς θα κινηθεί η αγορά μέσα στο προσεχές διάστημα, στον περίπου ένα μήνα που απομένει μέχρι τις εθνικές εκλογές. Μπαίνοντας πλέον οριστικά στον τελευταίο και κρισιμότερο μήνα μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, καθώς σαφώς δεν θα ξεκινήσει αυτή με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά έχει ξεκινήσει μήνες πριν, κινητήριο μοχλό της αγοράς θα αποτελέσουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Και κυρίως, οι εκτιμήσεις για το κορυφαίο διακύβευμα αυτών των εκλογών και μεγάλο στοίχημα και για την ίδια την αγορά, τη δυνατότητα επίτευξης αυτοδυναμίας. 

  Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι  παράγοντες της αγοράς διατηρούν την αισιοδοξία τους για τη συνέχεια, η οποία θα ενισχύεται όσο θα ξεκαθαρίζει η εικόνα. Και εν αναμονή και των πρώτων μαζικών δημοσκοπήσεων. Αυτή τη φορά θα παίξουν τον ρόλο τους μιας και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δικαίωσε τους δημοσκόπους για τις προβλέψεις τους κατά τους προηγούμενους μήνες ως προς την τάση για το εύρος του αποτελέσματος. Όσο λοιπόν σταδιακά θα "καθαρίζει η εικόνα", δηλαδή εάν διαφαίνεται επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας με... αυτοδύναμα ποσοστά, εύλογα αυτό θα αποτυπωθεί και στο Χρηματιστήριο. Άλλωστε, σε αυτή τη φάση και οι ξένοι fund managers, παρακολουθούν στενά τις πολιτικές εξελίξεις και δεν στέκονται μόνο στα οικονομικά-επιχειρηματικά δρώμενα. 

  Μια κυβέρνηση σταθερή, φιλική προς τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις και προσανατολισμένη στον στόχο της ανάπτυξης, προφανώς και θα λάβει, όπως ήδη έχει... διαφανεί, την "ψήφο εμπιστοσύνης" και των αγορών. Εξίσου προφανώς όμως, οι στόχοι που ήδη έχουν ακουστεί στα χρηματιστηριακά γραφεία, στους διαδρόμους και τα στέκια της αγοράς, δεν είναι απαραίτητο να επιτευχθούν δίχως το παραμικρό πισωγύρισμα... Τα επίπεδα των 850 μονάδων, η ζώνη των 890-900 μονάδων ή ακόμα και ψηλότερα οι 950 μονάδες ή το... "χιλιάρικο" ενδεχομένως να αποτελούν εφικτούς στόχους, πλην όμως, πάντα οι αγορές κρύβουν κινδύνους και αναταράξεις. Οπότε, η περιοχή των 820 μονάδων, ή το σημείο αναφοράς των 790-800 μονάδων, εξίσου υπάρχουν κατά νου, ως... "αντιστάσεις", για παν ενδεχόμενο, στους traders.

  Οι οποίοι βέβαια, είναι η αλήθεια, δεν... τρόμαξαν κιόλας από τα "βαριά λόγια" της Κομισιόν για τις κυβερνητικές επιλογές ούτε κι από τα νέα για το ΑΕΠ. Μένει βέβαια αυτό να μεταφραστεί και στη "γλώσσα του ταμπλό". Αν δηλαδή οι όποιες αναταράξεις είχαν μικρό εύρος και χαμηλή ένταση και οι traders, που δεν πτοήθηκαν ούτε φαίνεται να μετέβαλαν τη βραχυπρόθεσμη προσέγγισή τους όσον αφορά στην τακτική τους προς τις 7 Ιουλίου, επιμείνουν στις προσπάθειές τους για την επίτευξη του επόμενου στόχου, ήτοι την υπέρβαση των 850-860 μονάδων.

  Κυρίαρχο σενάριο στους κόλπους της αγοράς, είτε ως εκτίμηση είτε ως έμπνευση-ποντάρισμα, παραμένει αυτό ενός εκλογικού αποτελέσματος που "αρέσει" στους επενδυτές, οι οποίοι ήδη έχουν συμμετάσχει στο "Greek Bet" μέσω μετοχών ή ομολόγων. Ομως, ήδη κάμποσα χαρτοφυλάκια "τρέχουν" με διψήφιες αποδόσεις, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις με ιδιαιτέρως αυξημένα κέρδη, οπότε από τη μία πλευρά έχουμε τις "σημαντικές επιδόσεις και τις υψηλές υπεραξίες" και από την άλλη το.... ποιο μελλοντικό "ρίσκο του στοιχήματος". 

  Βέβαια, οι αναλυτές πάντα "χτυπάνε τα καμπανάκια", και δεν μιλάμε μόνο για τα όποια απρόοπτα προκύψουν σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο. Εννοούμε τις αμιγώς χρηματιστηριακού χαρακτήρα διεργασίες, όπως μπορεί να είναι η προσεκτική και ελεγχόμενη μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων σε τράπεζες και blue chips, οι επιλεκτικές κινήσεις κυρίως στη μικρομεσαία τάξη, το rotation που πάντα γίνεται με τις μετακυλήσεις θέσεων, το stock picking, οι τάσεις... αναμονής ή συντήρησης ενόψει εξελίξεων, η μεταβλητότητα και οι εναλλαγές προσήμου κ.λπ. Αυτά βέβαια, με το βλέμμα στην 7η Ιουλίου. Γιατί από εκεί και πέρα και ανάλογα με τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, στον βαθμό δηλαδή που θα επιβεβαιώσει τις προσδοκίες, πιθανώς θα μιλάμε για πολύ υψηλότερες προσδοκίες μεσοπρόθεσμα και στο Χρηματιστήριο...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ