Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Μαϊ-2019 00:01

  Τα "μαθηματικά" της αυτοδυναμίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Σε τι ποσοστό μπορεί να κριθεί η αυτοδυναμία; Τι θα συνέβαινε αν οι κάλπες της Κυριακής ήταν εθνικές; Τι ρόλο θα παίξουν τα εκτός βουλής κόμματα και η αποχή; 

  Μια λοιπόν και αποτελεί το βασικό ζήτημα στις προσεχείς εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, χρήσιμο είναι να ρίξουμε μια ματιά στα "μαθηματικά" της αυτοδυναμίας για να έχουν νόημα τα πολιτικά σενάρια. Ας ξεκινήσουμε με τις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Αν ήταν εθνικές εκλογές με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα συνολικά, η Νέα Δημοκρατία θα έβγαινε αυτοδύναμη με περίπου 155 έδρες. Αν δε το κόμμα του κυρίου Βαρουφάκη έμπαινε τελικά στη Βουλή, τότε θα υπήρχε θρίλερ, αλλά πιθανότατα θα έπαιρνε το πρώτο κόμμα 150 έδρες. Γιατί αυτό; Ας τα δούμε ένα προς ένα τα κρίσιμα "μαθηματικά" των εκλογών. 

  Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο το κλειδί της αυτοδυναμίας το κρατούν τα εκτός βουλής κόμματα. Όσο μεγαλύτερο το συνολικό ποσοστό τους, τόσο χαμηλώνει ο πήχης. Με αφετηρία το 40,4%, για κάθε 1% που... μένει εκτός βουλής, το όριο της αυτοδυναμίας χαμηλώνει κατά 0,40%. Για παράδειγμα, αν το συνολικό ποσοστό των εκτός βουλης κομμάτων είναι υποθετικά 10%, η αυτοδυναμία κρίνεται στο 36,4%. Την περασμένη Κυριακή είχαμε εκτός Βουλής το 21%! Αυτό ρίχνει τον πήχη στο 32%. Αν το κόμμα του κ. Βαρουφάκη έμπαινε τελικά οριακά στη Βουλή τότε το όριο της αυτοδυναμίας θα ήταν περί το 1,2% ψηλότερα στο 33,2%. Η Νέα Δημοκρατία πήρε 33,11%.

  Ας δούμε τι έγινε στις προηγούμενες εκλογές. Τον Ιανουάριο του 2015 ο Σύριζα είχε 36,34% (2.246.064 ψήφοι) και 149 έδρες καθώς το όριο της αυτοδυναμίας ήταν 36,956% με το 8,61% να μένει εκτός βουλής. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Σύριζα πήρε 35,46% με το όριο της αυτοδυναμίας ψηλότερα, στο 37,836% (1.925.904 ψήφοι)  καθώς εκτός βουλής έμεινε μικρότερο ποσοστό, το 6,41%. Διαπιστώνετε προφανώς την... αναντιστοιχία στη μείωση ψήφων και ποσοστών. Αλλά και την αύξηση του πήχη.

  Γιατί ανέφερα και τις ψήφους; Γιατί εδώ μπαίνει μία άλλη παράμετρος, η αποχή (και η σύνθεσή της βεβαίως...). Η οποία όσο μεγαλώνει τόσο ευνοεί την επίτευξη μεγαλύτερων ποσοστών χωρίς μεγάλη αύξηση του αριθμού των ψήφων. Ας το δούμε αυτή τη φορά σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Τον Ιανουάριο του 2015 πήρε 27,81% με 1.718.815 ψήφους. Τον Σεπτέμβριο πήρε 28,10%, λίγο υψηλότερο δηλαδή, με αρκετά λιγότερες ψήφους, 1.526.205. Τον Ιανουάριο η αποχή ήταν 36,4% και τα άκυρα-λευκά περίπου 2,4%. Τον Σεπτέμβριο η αποχή μεγάλωσε στο 43,4% με επίσης περί το 2,4 τα άκυρα-λευκά. 

  Στις κάλπες της περασμένης Κυριακής η Νέα Δημοκρατία πήρε (χθεσινή ενσωμάτωση, σχεδόν τελική) περί τις 1.863.804 ψήφους. Και έλαβε 33,11%. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 η αύξηση του ποσοστού είναι ασφαλώς μεγαλύτερη σε σχέση με την αύξηση των ψήφων σε αποπλυτα νούμερα. Αυτό οφείλεται στη διαφορά της συμμετοχής. Στις κάλπες της περασμένης Κυριακής η αποχή ήταν 41,3%, αρκετά μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2015 και λίγο μικρότερη (δύο μονάδες) από τον Σεπτέμβριο του 2015. Όμως επειδή σχεδόν διπλασιάστηκαν τα άκυρα-λευκά στο 4,2% συνολικά ήταν αντίστοιχες του Σεπτεμβρίου οι ψήφοι που μέτραγαν... Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι εκτός από το όριο της αυτοδυναμίας, είναι και η αποχή που παίζει τον ρόλο της. 

  Τέλος, ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για τις κάλπες του Ιουλίου, είναι και οι "δεξαμενές" από τις οποίες μπορούν να αντληθούν ψήφοι. Αρχικά και σε ό,τι αφορά στο εκτός βουλής ποσοστό, είναι προφανές ότι δύσκολα θα φτάσει όπως στις 26 Μαίου στο 21%. Στις ευρωκάλπες συμμετείχαν καμιά σαρανταριά κόμματα. Στις εθνικές εκλογές λογικά θα μειωθούν, ίσως και στα μισά. Από μόνο του αυτό αποτελεί μία "δεξαμενή" ψήφων...


  Να θυμίσουμε πάντως ότι εκτός από το ΜεΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη που πήρε 2,99% ή 168.367 ψήφους και ίσως παίξει -αν συμμετάσχει- καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση αυτοδυναμία,  υπάρχουν αρκετά κόμματα που μένει να φανεί αν πριμοδοτήθηκαν από τους ψηφοφόρους λόγω ευρωεκλογών ή αν θα καταφέρουν να διατηρήσουν δυνάμεις ή να τις ενισχύσουν στις εθνικές εκλογές. Και αυτό θα παίξει κρίσιμο ρόλο και ως προς τα εκτός βουλής ποσοστά και για το ενδεχόμενο να συνθλιβούν λόγω πόλωσης. 

  Άγνωστος "Χ" για παράδειγμα η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου που έλαβε 4,19%. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κόμματα που βρέθηκαν στην περιοχή μεταξύ 1% και 2%. Όπως η Πλεύση Ελευθερίας με 1,61%, το Ποτάμι με 1,51%, η Ένωση Κεντρώων με 1,45%, το κόμμα του κ. Μαριά με 1,24%, το ΛΑΟΣ με 1,23%. Και πολλά ακόμη μεταξύ 0,20 και 1%... Ποια θα κατέβουν στις εθνικές εκλογές; Ήδη άρχισαν παραιτήσεις...

  Βεβαίως υπάρχουν και δύο ακόμη... "δεξαμενές". Από τις μεγάλες... ο Σύριζα για το ΚΙΝΑΛ και το ΚΙΝΑΛ για τη Νέα Δημοκρατία και τον Σύριζα... Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω τα "μαθηματικά" της αυτοδυναμίας να δίνουν μία ιδέα για το πού βρίσκονται τα πράγματα και πού (και πώς) μπορούν να πάνε.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ