Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Μαϊ-2019 01:54

  Και τώρα, πάμε για... το δεύτερο ημίχρονο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η εκλογική συντριβή και η προσωπική ήττα των επιλογών του κ. Τσίπρα τον αναγκάζουν να πάει σε εκλογές προ της ασφυκτικής πολιτικής πίεσης και του φόβου περαιτέρω εκτόξευσης της διαφοράς. 

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, η απόφαση για άμεση προσφυγή σε εθνικές κάλπες, αποτελεί μία εξέλιξη που ανακουφίζει και την αγορά, καθώς έτσι δεν θα σέρνεται επί μήνες μία αρρωστημένη κατάσταση ακυβερνησίας, μια και η κυβέρνηση πολύ δύσκολα πλέον θα μπορούσε να σταθεί. Ούτε ο δημόσιος τομέας θα λειτουργούσε, ιδιαίτερα δε και εν μέσω θέρους, ούτε επενδύσεις θα προχωρούσαν, ούτε ιδιωτικοποιήσεις, ούτε τίποτε. Η χώρα θα τραβούσε χειρόφρενο στην άκρη του γκρεμού. Ενδεχόμενη παράταση της πολιτικής κατάστασης που προέκυψε μετά την κυβερνητική πανωλεθρία στις ευρωκάλπες θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια.  

  Στις εθνικές εκλογές, στο... δεύτερο ημίχρονο όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, θα δοθεί η ευκαιρία για την ολοκλήρωση της πολιτικής ανατροπής που ήδη άρχισε να συντελείται με το άνοιγμα της ευρωκάλπης το πρωί της Κυριακής και έλαβε σάρκα και οστά με το τελικό αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που προφανώς δημιουργεί και την εύλογη προσδοκία ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πολιτικό βηματισμό που θα του επιτρέψει να διεκδικήσει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Κάτι που φαντάζει πλέον πιο εφικτό καθώς θεωρείται βέβαιο ότι πλέον θα εκτοξευθεί η "παράσταση νίκης" και η ψυχολογία, φέροντας ψηφοφόρους που ενδεχομένως απείχαν ή προτίμησαν τη χαλαρή ψήφο λόγω ευρωεκλογών, κοντά στον βέβαιο νικητή. 

  Και είναι σαφές ότι στον χώρο της οικονομίας, των επιχειρήσεων, την αγορά, το στοίχημα της κυβερνησιμότητας την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών αποτελεί το μείζον διακύβευμα. Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, οι ανησυχίες καταλαγιάζουν και οι προσδοκίες ενισχύονται. Και για την πιθανή κατάκτηση αυτοδυναμίας, όσο και για την ύπαρξη προϋποθέσεων για ευρύτερη σύνθεση δυνάμεων αν παραστεί ανάγκη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εξελίξεις είναι απόλυτα θετικές για την αγορά, που προσδοκούσε ένα εκλογικό αποτέλεσμα που θα ερμηνευόταν ως "καθαρή λύση" και βρίσκεται πλέον σε τροχιά ευρύτερων εξελίξεων που δύνανται να φέρουν άμεσα στην εξουσία μία κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. 

  Στις εθνικές κάλπες θα αναμετρηθούν δύο φιλοσοφίες. Από τη μια η πολιτική του κ. Τσίπρα που εξόντωσε φορολογικά (και με μπαράζ από χαράτσια) τη μεσαία τάξη, ραχοκοκαλιά της οικονομίας, μία πολιτική αντιεπενδυτική – ενδεικτική η κατάρρευση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η συνολικότερη αντιεπενδυτική κουλτούρα –, μία πολιτική που επιτυγχάνει την ευημερία των αριθμών πάνω στην πλάτη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Ο κ. Τσίπρας έπαιξε με την φωτιά και κάηκε. Η προσπάθεια για αναστροφή του κλίματος μέσα από παροχές ελεημοσύνης, που μόνο πολύ πρόσκαιρα και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό επιχειρούσαν να ανακουφίσουν τα χαμηλότερα στρώματα, δεν απέδωσε καρπούς. Και ήταν αναμενόμενο. Ακόμα και μέτρα θετικού προσανατολισμού όπως οι 120 δόσεις, ήρθαν όχι μόνο με μεγάλη καθυστέρηση αλλά και με σειρά από γκρίζες ζώνες και εκκρεμότητες.

  Από την άλλη πλευρά η πρόταση είναι συγκεκριμένη. Έχει ως στόχο τη μείωση των υπερπλεονασμάτων και των δυσβάσταχτων φόρων. Έχει ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και τη μονιμότερη ανάκαμψη της οικονομίας ώστε να μπορεί να δώσει νέες θέσεις εργασίας και να βελτιώσει μακροπρόθεσμα τα εισοδήματα. Και αυτή η πολιτική καλείται να κερδίσει δύσκολα στοιχήματα και ασφαλώς θα κριθεί στην εφαρμογή της. Όμως εκτός από πιο ορθολογική, δείχνει και πιο ειλικρινής. Φυσικά δεν είναι μόνο η οικονομία. Όμως εκεί έπαιξε τα ρέστα του ο κ. Τσίπρας και εκεί ηττήθηκε προσωπικά. 

  Μετά πάντως τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις, αναμένεται και η αντίδραση των αγορών, του Χρηματιστηρίου και των ομολόγων. Από αυτές αναμένεται και η ψήφος εμπιστοσύνης στην πολιτική ανατροπή που δρομολογείται πλέον. Βεβαίως, μέσα στη δίνη της προεκλογικής περιόδου που ξεκινά και η οποία αναμένεται να είναι σκληρή με συγκρούσεις και έντονες αντιπαραθέσεις και η οποία απειλεί να συρρικνώσει κόμματα που τα πήγαν ιδιαίτερα καλά στις ευρωεκλογές, αλλά μπορεί να συνθλιβούν στις συμπληγάδες του νέου δικομματισμού, θα πρέπει να βρεθεί και η σύνεση να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών συνολικότερα, ώστε να μπορεί να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία που θα διασφαλίσει οφέλη για την Ελλάδα στο νέο δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων