Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 26-Μαϊ-2019 22:10

  Η μεγάλη πολιτική ανατροπή και η επόμενη ημέρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
   
  Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών συνιστά όχι απλά μία καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ένα μήνυμα κυβερνησιμότητας για την επόμενη ημέρα. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.
   
  Άλλωστε, με δεδομένη από καιρό την επικράτηση της αντιπολίτευσης στις εκλογές, όπως κατέγραφε το σύνολο των δημοσκοπικών ευρημάτων διαχρονικά, το μείζον διακύβευμα των εκλογών ήταν το εύρος της διαφοράς. Εκεί παιζόταν όλο το παιχνίδι. Και εκεί ασφαλώς επικεντρώθηκε και η στρατηγική του Σύριζα, του οποίου η πολιτική αποδοκιμάστηκε στις ευρωκάλπες, παρά την παροχολογία των τελευταίων εβδομάδων που ωστόσο πρόδιδε το άγχος του κυβερνητικού στρατοπέδου.
   
  Όμως, αν το αποτέλεσμα ήταν οριακό, τότε θα εγείρονταν έντονοι πολιτικοί προβληματισμοί για τη δυνατότητα να υπάρξει στη χώρα μία βιώσιμη κυβέρνηση στις προσεχείς εθνικές εκλογές και μία εύλογη ανησυχία για την πιθανότητα να βυθιστεί η χώρα σε πολιτικό χάος και μάλιστα μακράς διαρκείας μιας και οι μεθεπόμενες εκλογές -αν δεν επιτυγχανόταν συναίνεση- θα γίνονταν με απλή αναλογική. Κάτι διόλου απίθανο με βάση και την εσωστρέφεια που εύλογα θα προκαλούσε στην αντιπολίτευση ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα. 
   
  Με το αποτέλεσμα όμως που προέκυψε από τις κάλπες, προκύπτει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισχυρής πολιτικής ανατροπής. Το οποίο προφανώς και δημιουργεί την εύλογη προσδοκία ότι ο νικητής των επόμενων εθνικών εκλογών, όποτε τελικά και αν αυτές γίνουν, είτε θα πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας, κάτι που φαντάζει πλέον πιο εφικτό καθώς θεωρείται βέβαιο ότι πλέον θα εκτοξευθεί η "παράσταση νίκης" και η ψυχολογία,  είτε θα απέχει ελάχιστα από αυτόν, γεγονός που θα διευκολύνει, αν παραστεί ανάγκη, την εύρεση πολιτικών δυνάμεων που θα συμπράξουν για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης. 
   
  Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι προσδοκίες της αγοράς δικαιώθηκαν. Η αγορά επιθυμούσε μία "καθαρή" λύση από τις κάλπες και έλαβε μήνυμα απόλυτης πολιτικής ανατροπής. Μίας ανατροπής που καταδίκασε την φορομπηχτική πολιτική και την άκρατη και χωρίς στρατηγικό σχέδιο παροχολογία, στην οποία δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, για να χρησιμοποιήσουμε και μία δική του έκφραση, αλλά αντίθετα έδωσε μεγάλη ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα πρόγραμμα σύνεσης, μεταρρυθμίσεων, δουλειάς και αποκατάστασης μίας δίκαιης φορολογικής πολιτικής με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. 
   
  Τα πολιτικά αίτια της μεγάλης ήττας του Σύριζα και της θριαμβευτικής επικράτησης της Νέας Δημοκρατίας και του πλειοψηφικού ρεύματος που την συνοδεύει, θα υπάρχει χρόνος να αναλυθούν αύριο και τις επόμενες ημέρες. 
   
  Δεδομένου ωστόσο ότι ο Σύριζα είχε μία μεγάλη ήττα αλλά όχι στρατηγική, καθώς παραμένει μία σημαντική πολιτική δύναμη, θα έχει ιδιαίτερη σημασία να μην υποτιμηθεί το γεγονός αυτό και να μην παραμείνει ο νικητής στις δάφνες του. Γιατί οι επόμενες εκλογές θα χαρακτηριστούν από ακόμα μεγαλύτερη πόλωση, η οποία μπορεί να συντρίψει τα μικρά κόμματα που αποτέλεσαν εναλλακτικές επιλογές στις κάλπες αυτές. Ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει εκλογικά. Αλλά και να υπάρξει επαγρύπνηση ώστε να αποτραπεί πιθανή νέα "τυφλή" παροχολογία από μία κυβέρνηση που θα καταρρέει…
   
  Τέλος, με σύνεση και ψυχραιμία θα πρέπει να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών συνολικότερα, ώστε να μπορεί να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία που θα διασφαλίσει οφέλη για την Ελλάδα στο νέο δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Η Ευρώπη αλλάζει και η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να είναι απούσα και ουραγός.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων