Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Μαϊ-2019 00:01

  Το Χρηματιστήριο και οι προσδοκίες για την επόμενη μέρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η "άμμος από την κλεψύδρα σχεδόν άδειασε". Είμαστε  ελάχιστα πριν από την εκλογική μάχη το αποτέλεσμα της οποίας θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία και το Χρηματιστήριο. 

  Πλέον το… "κοντέρ μηδενίζει" και το αποτέλεσμα της κάλπης την Κυριακή θα δείξει σε έναν βαθμό το πώς μπορεί να κινηθεί η αγορά στη συνέχεια.  Βέβαια, εξελίξεις "ειδικών συνθηκών" (π.χ. όπως ήταν το rebalancing, όπως μπορεί να είναι μια μεγάλη συμφωνία σε επίπεδο NPEs σαν αυτές που περιμένει η αγορά από Eurobank ή Πειραιώς κ.λπ.), σαφώς και θα παίξουν τον ρόλο τους για τη συνέχεια, όπως βέβαια "λόγο" θα έχουν και οι ντιρεκτίβες από τους Θεσμούς την "επομένη" των Ευρωεκλογών και εν όψει των κατευθύνσεων που θα δώσουν μέσω της έκθεσης ενισχυμένες εποπτείας. Άλλωστε, το προεκλογικό μορατόριουμ εξαντλείται και μένει να φανεί, πάντα αναλόγως και των αποτελεσμάτων στην Ε.Ε., ποια θα είναι προσεχώς η στάση των δανειστών-εταίρων μας έναντι της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι "ελληνικές" ευρωκάλπες θα είναι αυτές που θα παίξουν τον βαρύνοντα ρόλο. 

  Υπάρχει  πιθανότητα η αγορά να κινηθεί ανοδικά και δυναμικά; Οι αναλυτές δεν το αποκλείουν αυτό – αντίθετα -  αρκεί οι ευρωεκλογές να δώσουν ένα καθαρό αποτέλεσμα, που σε συνδυασμό με άλλες εκκρεμείς διεργασίες που σταδιακά θα "κλείνουν, θα προσθέσουν περισσότερα καύσιμα σε πιθανή ανοδική αντίδραση του ΧΑ. Και όσοι έσπευσαν να ποντάρουν εσχάτως σε κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, ενδεχομένως και μέσω των τραπεζικών μετοχών, δικαιούνται να τηρούν "θερμές" τις προσδοκίες τους. Τι σημαίνει καθαρό αποτέλεσμα; Μία διαφορά που θα εγγυάται την κυβερνησιμότητα της επόμενης ημέρας και την πολιτική σταθερότητα. 

  Αν όμως, στον αντίποδα, το αποτέλεσμα κριθεί ότι αφήνει περιθώρια για ποικίλες πολιτικές ερμηνείες και αντιφάσεις, τότε ουδείς μπορεί να αποκλείσει
  αναταράξεις που μένει να φανεί για πόσο χρονικό διάστημα και σε πόσο "βάθος" θα κρατήσουν. Με ένα αποτέλεσμα που θα κριθεί από τις αγορές ως "αβέβαιο", oι επενδυτές θα θεωρήσουν ότι διαμορφώνονται αμφίρροπες δυνάμεις, θα θεωρήσουν ότι αυξάνεται σημαντικό το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, οπότε ίσως μειώσουν το ρίσκο στην Ελλάδα και  στα ελληνικά assets. Μετοχές και ομόλογα.

  Οι αγοραστές πάντως αντεπιτέθηκαν μέσα στην εβδομάδα, με αιχμή τις τράπεζες, το "γύρισμα" της Coca Cola και με τη συνδρομή και άλλων blue chips, αλλά όσοι ανέλαβαν το ρίσκο της προεξόφλησης του αποτελέσματος της Κυριακής έχουν κατά νου πως η διακύμανση τη Δευτέρα θα είναι μεγάλη, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση, με το volatility να δίνει το "παρών".

  Από κει και πέρα βέβαια, στο διεθνές περιβάλλον, το σκηνικό των πολλαπλών αβεβαιοτήτων συνεχίζει να είναι κυρίαρχο. Στη Βρετανία, ουδείς γνωρίζει αν, πότε και με ποιους όρους θα φύγει, ή θα παραμείνει η χώρα στην Ε.Ε. Στον Περσικό Κόλπο ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός "θερμού επεισοδίου” με απρόβλεπτες συνέπειες για την τιμή του πετρελαίου.

  Οι συνομιλίες των ΗΠΑ με την Κίνα για τα εμπορικά ζητήματα "περνούν από φάση σε φάση", η τουρκική οικονομία συνιστά πάντα μια απειλή. Η δε Ευρώπη, μια και έχουμε να κάνουμε με ευρωεκλογές, να απεύχεται την ισχυροποίηση των δυνάμεων που υπονομεύουν τη συνοχή της, καθώς μένει να διαφανεί πόσο έχει ενισχυθεί ή αποδυναμωθεί το "ρεύμα" του λαϊκισμού και του αντιευρωπαϊσμού, που ταλαιπώρησε σημαντικά την Ε.Ε. όλα τα τελευταία χρόνια.  

  Μέσα σε αυτό το τοπίο λοιπόν, η ελληνική επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα περιμένει με αγωνία και αυξημένο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των Κυριακάτικων εκλογών στην Ελλάδα, που θα οριοθετήσουν σε σημαντικό βαθμό το "πότε" θα γίνουν και υπό "ποίους" όρους οι επόμενες εθνικές εκλογές. Και μαζί με εμάς, τσεκάρουν την κατάσταση και οι ξένοι διαχειριστές και επενδυτές, που προσδοκούν στην προοπτική αλλαγής πολιτικής φιλικότερης προς τις επενδύσεις και την οικονομία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων