Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Μαϊ-2019 00:01

  Οι "Μαύροι Κύκνοι", οι κάλπες και οι προσδοκίες των παικτών

  Οι "Μαύροι Κύκνοι", οι κάλπες και οι προσδοκίες των παικτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Πέρα από τη μεταβλητότητα που παρατηρείται ήδη στις αγορές, καθώς δεν κλείνουν τα "ανοιχτά μέτωπα" διεθνώς, είναι σαφές ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει και αυτό εισέλθει σε προεκλογικό mood. 

  Και αναμφίβολα, το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου σε Ευρώπη αλλά κυρίως στην Ελλάδα, θα διαμορφώσει το τοπίο και στην οικονομία και κατά συνέπεια και στο χρηματιστήριο, σε μετοχές, ομόλογα, επιχειρηματικές κινήσεις ή συμφωνίες, σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την οικονομική και επιχειρηματική ζωή του τόπου. 

  Είναι προφανές λοιπόν ότι στο ΧΑ τα πονταρίσματα "πέφτουν" κατά βάση από παίκτες με ορίζοντα βραχυπρόθεσμο, ήτοι μέχρι τις ευρωεκλογές... Ενώ προφανώς επηρεάζονται από διάφορες παραμέτρους, εσωτερικής και διεθνούς προέλευσης. Από την παραχολογία και τις αντιδράσεις Θεσμών και αγορών σε αυτές, μέχρι τις αμφίσημες δηλώσεις Τραμπ, τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών MSCI ή τα "σύννεφα" στα στενά του Ορμούζ, όλα παίζουν τον ρόλο τους. Βεβαίως οι διεθνείς εξελίξεις αντανακλούν πρώτα στις ξένες αγορές και κατ’ επέκταση, συνήθως με σχετική... χρονοκαθυστέρηση, και στη δική μας. 

  Συνεπώς, είτε μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις δούμε κάποια πονταρίσματα με τη μέθοδο του stock picking, με τους traders να παίρνουν κάποια αφορμή για "παιχνίδι", είτε δούμε το... "κράτει οι μηχανές" στην πλειονότητα των funds στη βάση του "περιμένουμε και βλέπουμε", θα πρόκειται για μοντέλα και τακτικές που θεωρούνται φυσιολογικές. Προφανώς δε, τόσο το τελικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών όσο και η διαφορά μεταξύ των δύο βασικών μονομάχων, θα παίξουν τον ρόλο τους στην επόμενη ημέρα, τόσο για την οικονομία όσο και για τα ελληνικά assets. 

  Βέβαια, είναι αλήθεια ότι σε διεθνές επίπεδο τελευταία μαζεύτηκαν κάμποσοι "Μαύροι Κύκνοι". Οι εμπορικές αψιμαχίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συμπληρώνονται από τις απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν, το πετρέλαιο ανέβηκε, εσχάτως επανήλθαν κάποιες ανησυχίες για την οικονομία της Ιταλίας, η διαδικασία για το Brexit παραμένει σε στασιμότητα, η γεωπολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο "φουντώνει", η Τουρκία παραμένει απρόβλεπτη και "γρίφος", οι αμφίσημες δηλώσεις Τραμπ επιφέρουν αναταράξεις και επιφυλακτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, μετοχών ή ομολόγων. 

  Στους διεθνείς "Μαύρους Κύκνους", ειδικά για το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προστεθεί η ανησυχία των αγορών για δημοσιονομικό και πολιτικό εκτροχιασμό στο πλαίσιο της πρόσφατης παροχολογίας της κυβέρνησης με εγχώριους θεσμούς (π.χ. ΤτΕ), δανειστές και ξένους οίκους να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Γιατί μπορεί μεν να ισχύει σε ένα σημαντικό βαθμό για τις αναταράξεις του ΧΑ ότι μεταξύ άλλων ευθύνονται οι διεθνείς αγορές και ο εμπορικός πόλεμος -που δείχνει να μην τελειώνει άμεσα- αλλά για να είμαστε σοβαροί και η παροχολογία της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με την άνοδο των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων, δεν είναι άμοιροι ευθυνών...

  Από τη μία πλευρά λοιπόν υπάρχει ο έντονος προβληματισμός για το διεθνές κλίμα και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Από την άλλη όμως, οι long επιμένουν ότι μετά τις Ευρωεκλογές, ιδίως εάν το αποτέλεσμα είναι σχετικά "καθαρό", τα αντανακλαστικά μπορούν να ενεργοποιηθούν για τα ελληνικά assets, ενώ δεν αποκλείεται να πυκνώσουν οι ζυμώσεις και οι διεργασίες και σε επίπεδο deals. Άλλωστε, πολλοί fund managers και dealers περιμένουν τις εξελίξεις για να "κάνουν παιχνίδι" σε μετοχές, ομόλογα, "κόκκινα δάνεια", ακίνητα και άλλης φύσεως ελληνικά assets. Οι δε τραπεζικές εξελίξεις ενδέχεται να δώσουν περαιτέρω "όπλα" στους long. Προφανώς και το "ελληνικό play", που αν είναι θα συμβεί σε distress τιμές, παραμένει για την ώρα ένα από τα πιο "καυτά" όσο όμως ριψοκίνδυνα "στοιχήματα". Η συνέχεια λοιπόν αναμένεται να παρουσιάσει ενδιαφέρον, πάντα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μένει να φανεί αν η διόρθωση του τελευταίου διαστήματος, που και ως "υγεία" μπορεί να χαρακτηριστεί στην αγορά, θα προσελκύσει  νέους επενδυτές και θα δώσει νέες "δυνάμεις" στους long που ελπίζουν σε ευνοϊκό για την αγορά εκλογικό αποτέλεσμα. Ή αν οι "Μαύροι Κύκνοι" (διεθνείς ή εγχώριοι…) εκ νέου θα... "πετάξουν χαμηλά" και θα φέρουν νέες αναταράξεις. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ