Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Μαϊ-2019 00:01

  Οι ανησυχίες της αγοράς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η αγορά επιχειρεί να εκπέμψει τις δικές της ανησυχίες και προβληματισμούς, λίγες ημέρες πριν τις κάλπες της 26ης Μαΐου. 

  Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών σε μία ιδιαίτερης σημασίας και σημειολογίας παρέμβαση, έθεσε επί τάπητος εκείνα που ο κόσμος των επιχειρήσεων, η αγορά, εκτιμά ότι είναι τα πραγματικά διακυβεύματα των ευρωεκλογών. Σε ενημερωτική εκδήλωση όπου τα μηνύματα έθεσαν από κοινού ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος. 

  Όπως διαβάσαμε στο ρεπορτάζ του Χάρη Φλουδόπουλου για το Capital.gr, μεταξύ των θεμάτων τα οποία ο ΣΕΒ καλεί τα κόμματα να συζητήσουν και να αναδείξουν εν όψει των ευρωεκλογών βρίσκονται τα προγράμματα σύγκλισης, καθώς και θέματα που αφορούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον, τη βιομηχανία, την ψηφιακή σύγκλιση και το ενεργειακό κόστος. Προσπαθώντας να στρέψουν το επίκεντρο από τη βίαιη πολιτική αντιπαράθεση και την πόλωση στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τον ρόλο της χώρας μας σε αυτήν. Κάτι που θα επηρεάσει ασφαλώς και την επιχειρηματικότητα. 

  Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, "η συζήτηση δεν ακουμπά τα ζητήματα, δεν αναλύονται πολιτικές και δεν προβάλλεται η στάση που θα έχουν τα κόμματα στην Ευρωβουλή.". Τη στιγμή που η ΕΕ και τα κράτη - μέλη θα πρέπει να λάβουν θέση στο μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον με την άνοδο του λαϊκισμού και την αυξανόμενη εσωστρέφεια που αλλάζουν ισορροπίες και διαμορφώνουν νέες συμμαχίες. Όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, "ο ΣΕΒ εκ του ρόλου του επιλέγει να δώσει ώθηση στον διάλογο για την Ευρώπη". 

  Πώς αντιλαμβάνομαι την παρέμβαση των ανθρώπων της αγοράς; Νιώθω ότι θεωρούν ότι η ατζέντα αυτής της προεκλογικής περιόδου δεν στοχεύει στα πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη αλλά οι ευρωεκλογές έχουν λάβει μία ξεκάθαρη στροφή ως προς την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Η προεκλογική περίοδος εκτιμά η αγορά διεξάγεται ωσάν να είχαμε στις 26 Μαΐου εθνικές εκλογές και όχι ευρωεκλογές με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται ζητήματα μόνο εσωτερικού ενδιαφέροντος και όχι τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα. 

  Και αυτό τη στιγμή που την επόμενη των ευρωεκλογών υπάρχει η πιθανότητα να αντιμετωπίζουμε ένα πολύ διαφορετικό ευρωπαϊκό τοπίο. Ευρισκόμενοι σε άγνωστα νερά και γκρίζες ζώνες. Η δε αναφορά στις επιλογές - υποψηφιότητες (γενικώς) έδειξε ότι η αγορά αγωνιά για το κατά πόσο θα έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν επιτυχώς τα ελληνικά συμφέροντα και ιδιαίτερα τις διεκδικήσεις του επιχειρηματικού κόσμου. 

  Αν αυτοί οι προβληματισμοί των εκπροσώπων της αγοράς θα βρουν λύσεις και απαντήσεις, θα φανεί στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο στέλνουν ένα μήνυμα που έχει ενδιαφέρον να αξιολογηθεί. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων