Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Μαϊ-2019 00:01

  Χρηματιστήριο: Το profit taking, ο Τραμπ και οι κάλπες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η εξαέρωση στο ΧΑ, ο πρώτος ουσιαστικός "κύκλος" αποφόρτισης τιμών μετά το ανοδικό σερί του πρώτου τετραμήνου, ήρθε να υπενθυμίσει ότι η αγορά παρά τα θετικά δείγματα γραφής, παραμένει ευμετάβλητη και ευάλωτη.

  Με αφορμή λοιπόν τις αιφνιδιαστικές ενέργειες Τραμπ, που μένει να φανεί αν απλά αποτέλεσαν έναν νέο μοχλό πίεσης προς την κινεζική πλευρά ή αν άνοιξαν νέο γύρο Αμερικανο-Σινικής αντιπαράθεσης στο πλαίσιο του εμπορικού "πολέμου", επήλθε μια σχετικά απόλυτα φυσιολογική διόρθωση στις ΗΠΑ, μετά τα αλλεπάλληλα υψηλά. Με τα απόνερα προφανώς να φτάνουν στην Ευρώπη και ειδικά στην Αθήνα, όπου οι αγορές μετοχών και ομολόγων δέχτηκαν πιέσεις. 

  Βεβαίως, πέρα από τις διεθνείς εξελίξεις, η δική μας αγορά είχε να αντιμετωπίσει και τα "πολιτικά απόνερα", με τους επενδυτές μάλλον να μην κρίνουν θετικές τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού. 

  Τα funds έσπευσαν πρώτα, δια των... ρευστοποιήσεων σε μετοχές και ομόλογα, να βγάλουν τις δικές τους "κίτρινες κάρτες", πριν καν οι Θεσμοί βάλουν "αστερίσκους" σε παροχές, μέτρα για ΦΠΑ, σε αναδίπλωση για τα πλεονάσματα κ.λπ., να αναδείξουν δηλαδή τους φόβους των επενδυτών για ενδεχόμενο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από την αρχή κιόλας της εβδομάδας, κι ενώ ήδη οι αναταράξεις από το μέτωπο του "εμπορικού πολέμου" ΗΠΑ-Κίνας είχαν γίνει ορατές, ορισμένα funds, κυρίως hedge funds, έσπευσαν να ρίξουν στροφές αλλά και... χαρτιά στο ταμπλό με το που είχε διαφανεί στον ορίζοντα το ενδεχόμενο επιβάρυνσης του "πολιτικού κλίματος", δια των αναμενόμενων – ακόμη τότε- κυβερνητικών εξαγγελιών.

  Είναι σαφές ότι η συνέχεια θα επηρεαστεί στο ΧΑ από δύο βασικά ζητήματα. Το ένα έχει να κάνει με το διεθνές κλίμα, κατά βάση με το πώς θα κινηθεί η Wall Street στον απόηχο των εξελίξεων στο μέτωπο της Αμερικανο-Κινεζικής σχέσης, αλλά και σε συνάρτηση με τις κινήσεις και αποφάσεις της FED. Από την άλλη πλευρά, η όξυνση του κλίματος στην εγχώρια πολιτική σκηνή με πρώτο ορόσημο τις Ευρωεκλογές, επόμενο είναι να επηρεάσει την αγορά. Άλλωστε, διεφάνη με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η "παροχολογία" στάθηκε ικανή να οδηγήσει αρκετά hedge funds - σε πρώτη φάση - να μειώσουν επιθετικά θέσεις τους, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Σε αυτό προσθέτουμε και την παράμετρο που θέλει εγχώριους θεσμικούς αλλά και βασικούς μετόχους εισηγμένων να μειώνουν από τα πρόσφατα υψηλά τις θέσεις τους, καθώς ήδη είχε διαγραφεί μια σημαντική απόδοση. Καθώς λοιπόν πλησιάζουμε στις "κάλπες" επόμενο είναι τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια αλλά και οι insiders να επιχειρούν να ακτινογραφήσουν τα δεδομένα. 

  Το ζήτημα είναι βέβαια κατά πόσο ακόμα θα ταλαιπωρηθούν οι long, που επιμένουν ότι ο... "ενάρετος δρόμος της ανόδου για το ΧΑ δεν έχει κλείσει". Αν θα προκύψουν άμεσα κάποιες εξελίξεις που θα μπορέσουν να ενεργοποιήσουν εκ νέου το αγοραστικό ενδιαφέρον και να επαναφέρουν την αγορά σε φάση αντίδρασης. Με την υποσημείωση ότι ο γενικός δείκτης δυσκολεύθηκε στην κρίσιμη ζώνη των 780 μονάδων και τελικά βρήκε "αφορμές και αιτίες" για να διορθώσει προς τις 720-730 μονάδες. Τεχνικά υπήρχαν "σήματα" για  αρρυθμίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Χρηματιστήριο προς τα όρια αυτά... 

  Μια αποκλιμάκωση στο μέτωπο ΗΠΑ-Κίνας, μια "ανακωχή" από πλευράς Θεσμών αναφορικά με την κυβερνητική παροχολογία, μια θετική εξέλιξη στο μέτωπο των αγορών (π.χ. έκδοση ομολόγων δημοσίου αν και χάλασε λίγο το κλίμα αίφνης…) ή των τραπεζών (NPEs) κ.λπ., θα μπορούσαν ίσως να δώσουν "ανάσες" από τις πιέσεις τη στιγμή που οι short βρήκαν την ευκαιρία να πιέσουν λίγο χαμηλότερα δείκτες και μετοχές. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως προαναφέραμε, η αγορά εστιάζει στο θέμα της "πολιτικής παραμέτρου", η οποία έχει τη σημασία της, καθώς είναι αρκετοί οι διαχειριστές και τα funds που έχουν τις επιφυλάξεις τους για τις συνέπειες μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου σε κλίμα πόλωσης. Μέχρι τις εθνικές εκλογές. 

  Για αυτό και αρκετοί επενδυτές περιμένουν να δούνε πώς θα κινηθούν ανάλογα και με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, ιδίως ως προς το εύρος της διαφοράς μεταξύ των δύο βασικών πολιτικών αντιπάλων. Βέβαια, μέχρι τότε έχουμε σχεδόν δύο ολόκληρες εβδομάδες ενώ όπως φάνηκε και τις προηγούμενες ημέρες... ο δρόμος έχει αγκάθια, έχει και το sell off να παραμονεύει. Σε κάθε περίπτωση, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, κατά τους αναλυτές, ίσως έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το ποιες μετοχές μπορούν να βγάλουν αντίδραση αλλά και γενικότερα πώς θα κινηθεί η αγορά στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τις εκλογές.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων