Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Μαϊ-2019 00:01

  Άλλο ανάσες, άλλο συνολική οικονομική στρατηγική

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αποτελούν χρήσιμες παρεμβάσεις. Αλλάζουν όμως κάτι σε βάθος; Δεδομένου ότι παρουσιάστηκαν και ως πρόταση οικονομικής πολιτικής...

  Ουδείς αμφισβητεί, για παράδειγμα, ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τα τρόφιμα και την ενέργεια αποτελεί τονωτική ένεση για την οικιακή οικονομία, την κατανάλωση, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην ενέργεια και για τις επιχειρήσεις. Στοχεύουν όμως οι ανακοινώσεις στον πυρήνα του προβλήματος της οικονομίας; Μπορούν οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν πέρα από τον... παρηγορητικό χαρακτήρα που θα έλεγαν και οι γιατροί αν αναφέρονταν σε θεραπεία, να αναθερμάνουν τον παγωμένο πυρήνα της οικονομίας;

  Φοβάμαι πως δεν επαρκούν. Ως στρατηγική συνολική. Ως μεμονωμένα μέτρα είναι ασφαλώς θετικές παρεμβάσεις. Έως και απαραίτητες. Ως συνολική πρόταση όμως για την οικονομία, όπως επιχειρήθηκε να παρουσιαστούν, ώστε να αποφευχθεί κατά το δυνατόν η "ρετσινιά" της προεκλογική πως σκοπιμότητας, δεν στοχεύουν επαρκώς στην αντιμετώπιση του κυρίως προβλήματος. Στην παραγωγή νέου πλούτου. Ναι, δίνουν ανάσες, στοχεύουν στους ασθενέστερους, κλείνουν και το "μάτι" στην παραγωγή, αλλά δεν εγγυώνται κάποια σοβαρή αναπτυξιακή ώθηση.

  Γι' αυτό άλλωστε και το οικονομικό κοκτέιλ που οραματίζεται η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια, που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα έχει και μεγάλη σημασία αφού πολύ πολύ δύσκολα - αγγίζει τα όρια του απίθανου - θα μπορέσει πολιτικά να το εφαρμόσει, δεν δίνει λύσεις και απαντήσεις για τον μεγάλο απόντα. Τις επενδύσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο κ. Δραγασάκης... τα μάσαγε όταν ρωτήθηκε από την οικονομική συντάκτρια του Capital.gr για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αυτό που έχει... ξεσκίσει η κυβέρνηση -μαζί με την μεσαία τάξη - για να πετύχει τα υπερπλεονάσματα.

  Για να μην παρεξηγούμαστε, επαναλαμβάνω ότι οι εξαγγελίες είναι σε θετική κατεύθυνση. Όμως αν το δούμε αποσπασματικά. Αν το εντάξουμε σε μία εθνική αναπτυξιακή στρατηγική που έχει ανάγκη η χώρα, χωλαίνει πολύ το πράγμα. Παραμένουμε στη σφαίρα της φιλοσοφίας του... πώς να δώσουμε στους πεινασμένους ψάρια και όχι στο πώς να τους μάθουμε να ψαρεύουν. Χρήσιμα τα μέτρα, ακόμα χρησιμότερο θα αποδειχθεί αν στοχευμένα μπορέσει αυτή η χώρα να προσελκύσει νέες επενδύσεις και όχι απλά να περιμένει να ωριμάσουν όσες καθυστερούν και να ξαναπαράξει πλούτο. Και δεν φαίνεται να υπάρχει... κέφι γι' αυτό στην αγορά. Μόνο τότε όμως θα υπάρξει βιώσιμο μέλλον. Και έτσι θα πιάσουν και πραγματικά τόπο τα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων