Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Μαϊ-2019 00:01

  Η τακτική του Χότζα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η κυβέρνηση ψηφίζει βαριά μέτρα και δυσβάσταχτες ρυθμίσεις, που εξουθενώνουν κοινωνία και επιχειρήσεις. Στη συνέχεια εμφανίζεται ως από μηχανής θεός, παίρνει πίσω κάποια από αυτά που αρχικά ψήφισε και επιχειρεί από πάνω να θριαμβολογήσει... Σε άλλες εποχές ίσως, μάλιστα, η τακτική αυτή να ήταν και επιτυχημένη. Έχοντας όμως δώσει τα δικά της διαπιστευτήρια επί 4,5 χρόνια, η σημερινή κυβέρνηση δεν πείθει κανέναν.

  Διότι ήταν ο κ. Τσίπρας που ψήφισε το μέτρο της μείωσης των συντάξεων, για να έρθει στη συνέχεια να παρουσιάσει ως τεράστια επιτυχία τη μη εφαρμογή του. Το ίδιο ισχύει και για την πιθανότητα μη εφαρμογής του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου, που φέρει την υπογραφή του. Ως άλλος... Χότζας δηλαδή, αφού στο μεταξύ έχει ταράξει την κοινωνία στους φόρους...

  Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να γίνει αρεστή σε όλους, δεν πείθει πλέον κανέναν. Η διγλωσσία των κυβερνητικών στελεχών, που άλλα λένε στο εσωτερικό και άλλα μόλις περάσουν τα σύνορα της χώρας, τους καθιστά αναξιόπιστους. Από τη μια πλευρά υπόσχονται φοροελαφρύνσεις, όχι γιατί πιστεύουν ότι θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και θα αποδώσουν δικαιοσύνη, αλλά γιατί βλέπουν ότι το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης, που αντιγράφουν, έχει αποκτήσει έρεισμα και πείθει την κοινωνία. Και επειδή ακριβώς δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι αυτά που λένε, με την ίδια ευκολία υπόσχονται στις Βρυξέλλες δημοσιονομική πειθαρχία και υπερπλεονάσματα 5,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια, που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρξουν χωρίς νέα φοροαφαίμαξη.

  Και την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας του... "εσωτερικού" δεν έχει πρόβλημα να φορά το καπέλο του Χάγιεκ, του Λαφέρ και του Φρίντμαν και, σαν γνήσιος εκπρόσωπος της σχολής τη Σικάγου, να είναι έτοιμος να εξαγγείλει φοροελαφρύνσεις που βεβαίως ο ίδιος ουδέποτε θα κληθεί να εφαρμόσει. Αντίθετα, όταν ήταν στο χέρι του, επέλεξε να φορτώσει στη μεσαία τάξη το βάρος του υπερπλεονάσματος. Και αυτές ακριβώς οι επιλογές του τον καθιστούν παντελώς αναξιόπιστο. Διότι ακόμα και οι ελαφρύνσεις που θα ισχύσουν άμεσα δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτέλεσμα της... τακτικής του Χότζα.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων