Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Μαϊ-2019 00:01

  Χρηματιστήριο: Η κρίσιμη καμπή και το επενδυτικό παζλ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Ο φετινός Μάιος παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες, από πολλές απόψεις, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό πεδίο. Και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα καθ’ ημάς, αλλά διεθνώς. 

  Το ελληνικό Χρηματιστήριο μέσα στους 4 πρώτους μήνες του 2019 παρουσίασε κέρδη της τάξης του 26%, έσπασε ταμεία με την απόδοσή του, όμως πλέον βρίσκεται σε μία αρκετά σημαντική καμπή. Θα βρει τα "καύσιμα" για τη συνέχεια, ή θα υποστεί τις συνέπειες της ευρύτερης ανασφάλειας που αρχίζει και επικρατεί στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα; Ή οι εσωτερικές ιδιαιτερότητες θα βαρύνουν περισσότερο; Όπως όμως είπαμε, αυτός ο Μάιος μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικός από τη συνήθη... παράδοση που θέλει διεθνώς τους επενδυτές να μειώνουν θέσεις. Για την ώρα μάλιστα, οι long διατηρούν το προβάδισμα, ιδιαίτερα όσο η Wall Street συνεχίζει στο μακροβιότερο ανοδικό ράλι της. Και τούτο παρά τον προβληματισμό που προκάλεσε η απόφαση της FED να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και με αρκετές ακόμα υποθέσεις σε... γκρίζα ζώνη, όπως η επίτευξη της προεξοφλημένης από τις αγορές συμφωνίας ΗΠΑ- Κίνας. 

  Βεβαίως, η εικόνα των διεθνών αγορών θα συμβάλει στη διαμόρφωση της τάσης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Όμως ίσως αυτή την ώρα να έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον και μία... ομφαλοσκόπηση. Να δούμε τα... καθ’ ημάς. Και τον εσωτερικό ρόλο που θα διαδραματίσουν και οικονομικές αλλά και πολιτικές παράμετροι. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται για την επόμενη έξοδό της στις Διεθνείς Αγορές ομολόγων, ελπίζει να προσελκύσει περισσότερα μεγάλα ονόματα, παραδοσιακούς διαχειριστές κεφαλαίων, παρά hedge funds, που ήταν οι βασικοί πελάτες της τα τελευταία χρόνια, όπως μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε και το Reuters σε ανάλυσή του. Θεμιτό, αλλά είναι εφικτό; Ως τάση που έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται, ναι. Ως όμως συνολική αλλαγή, όχι. Τουλάχιστον όχι ακόμα, καθώς απομένει να γίνουν αρκετά ακόμα βήματα μέχρις ότου κερδίσει οριστικά την εμπιστοσύνη των αγορών η χώρα. Βεβαίως και η κατεύθυνση είναι θετική, όμως όπως έδειξε και η μη αναβάθμιση από την S&Ρ, στον τομέα της "εμπιστοσύνης" υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν. 

  Αυτό επηρεάζει και την αγορά μετοχών. Το ποντάρισμα μέχρι στιγμής δείχνει προσδοκίες, αλλά από αυτό το σημείο μέχρι την ενεργοποίηση σοβαρών διεθνών επενδυτικών κύκλων, υπάρχει ακόμα απόσταση. Ένα σύνθετο παζλ από τις εξελίξεις στις διεργασίες για τα "κόκκινα δάνεια" και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ, τη διατηρησιμότητα που μπορεί να έχουν οι αναπτυξιακοί ρυθμοί στη χώρα, τις εξελίξεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τα μεγάλα επενδυτικά projects, θα καθορίσει το πόσο ελκυστική θα θεωρηθεί στο άμεσο – και όχι μόνο – μέλλον η ελληνική αγορά. 

  Και φυσικά, η παράμετρος Ευρωεκλογές δεν μπορεί να λείψει από το παζλ. Καθώς το αποτέλεσμά τους θα διαμορφώσει σε έναν μεγάλο βαθμό –ως μήνυμα- τις προσδοκίες των διεθνών επενδυτών για τη δυνατότητα ύπαρξης μίας βιώσιμης φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης την επόμενη ημέρα όχι φυσικά των Ευρωεκλογών, αλλά των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου. Αυτό επιθυμεί να προεξοφλήσει η επενδυτική κοινότητα. Η οποία βεβαίως ανησυχεί και για τις συνέπειες μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, όπως αυτή που διανύουμε. Για να μπορούμε να μιλάμε όχι απλώς για ένα παιχνίδι στο Χρηματιστήριο, αλλά για μία σταθερή ανάκαμψη που θα φέρει την αγορά υψηλότερα από εκεί που πολλοί θεωρούν ότι βρίσκεται το fair value της. Πού βρίσκεται όμως αυτό το fair value;

  Σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του και στην επιβεβαίωση εκείνων που το τοποθετούν ακόμα αρκετά υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, θα παίξει η ακτινογράφηση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εμβληματικών εισηγμένων –ακόμα– ομίλων όπως αυτά ανακοινώθηκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τη γενικότερα long τάση του ΧΑ, η πρώτη επαφή του Γενικού Δείκτη με την ισχυρή ζώνη αντίστασης των 780 με 800 μονάδων, έφερε το αναμενόμενο τεχνικά αποτέλεσμα της οπισθοχώρησης, με αφορμή τα δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, ενώ ακολούθησαν και ορισμένες ρευστοποιήσεις σε τράπεζες. Προς το παρόν, η στάση των ενεργών χαρτοφυλακίων στις όποιες βραχυχρόνιες ρευστοποιήσεις, κατέδειξε πως όποτε χρειαστεί κινητοποιούνται αντανακλαστικά. Μένει ωστόσο να πιστοποιηθεί εάν ο πρώτος γύρος ρευστοποιήσεων περιορίσθηκε σε όσα έλαβαν χώρα προ ημερών στο ταμπλό ή αν αίφνης κάποια funds από το City που επιμένουν στις short θέσεις τους, θα επανέλθουν για να πιέσουν τον τραπεζικό κλάδο ή και να συμπαρασύρουν και ορισμένα blue chips που διαμορφώνουν τάση. Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει "κλειδί" για το ΧΑ, ενώ δεν περνούν απαρατήρητες συμπεριφορές μετοχών όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Coca Cola κ.λπ.  

  Σε γενικές γραμμές πάντως, για τους περισσότερους αναλυτές το ελληνικό bet μπορεί να έχει κι άλλο δρόμο, πάντα υπό κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον δεν εμφανιστούν στον ορίζοντα διεθνείς αναταράξεις ή περίεργες εκλογικές εκπλήξεις. Αυτό, εξάλλου, σε γενικές γραμμές έχει διαφανεί και στην αγορά ομολόγων παρά το γεγονός ότι ακόμα παραμένει ρηχή πλην όμως υποσχόμενη. Κάπως έτσι όμως δεν είναι και το ΧΑ;

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ