Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Απρ-2019 00:01

  Γιατί η αγορά αγωνιά για τις Ευρωεκλογές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές τόσο ενισχύεται η αγωνία της αγοράς για το μήνυμα που θα προκύψει από την κάλπη. 

  Όχι όμως για τους ίδιους λόγους με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Ή έστω όχι κυρίως γι' αυτούς. Είναι δεδομένο ότι ο επιχειρηματικός κόσμος, η αγορά με την ευρεία έννοια, αλλά και οι "υποψήφιοι" - πιθανοί ξένοι επενδυτές, ενδιαφέρονται σφόδρα για τη σταθερότητα και τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας στη χώρα. Καθώς λοιπόν οι Ευρωεκλογές αποτελούν επί της ουσίας μία μεγάλη και αδιαμφισβήτητη σφυγμομέτρηση για τις προθέσεις του εκλογικού σώματος, αποκτούν αυτονόητα μία ιδιαίτερη σημασία. Καθώς άλλωστε διενεργούνται πολύ κοντά χρονικά στις εθνικές εκλογείς, το πολύ πολύ 4,5 μήνες πριν από αυτές. 

  Βεβαίως, οι Ευρωεκλογές έχουν τις ιδιαιτερότητές τους, ιδιαίτερα όταν ψηφίζει ένας λαός, ο ελληνικός, που σε μεγάλο ποσοστό ουδέποτε ένιωσε σοβαρά ότι οι Ευρωεκλογές διαμορφώνουν σημαντικές παραμέτρους του μέλλοντός του. Μάλλον ως... αγγαρεία θεωρούσαν οι περισσότεροι τις Ευρωεκλογές. Γι' αυτό και τα περί... χαλαρής ψήφου. Πράγματι έτσι γινόταν. Στις Ευρωεκλογές έδιναν και καμιά ψήφο σε εκείνους που συμπαθούσαν (ή και ψιλολυπούνταν) μεν, αλλά που δεν θα ψήφιζαν στις εθνικές εκλογές, εκεί που θεωρούσαν ότι παίζονταν τα συμφέροντα και οι ιδεολογίες τους. 

  Σε αυτές τις Ευρωεκλογές ωστόσο καλό θα είναι να πάνε πιο... διαβασμένοι γιατί διακυβεύονται πολλά, ακόμα και για τη συνοχή της ίδιας της Ευρώπης. Έλα όμως που αυτές οι Ευρωεκλογές έχουν και την ιδιαιτερότητα που προαναφέραμε, να γίνονται στο τέλος σχεδόν της θητείας της σημερινής κυβέρνησης... Και έτσι, ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο ζητήματα όπως για παράδειγμα η θέση και το μέλλον της χώρας στο μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό περιβάλλον, αντιθέτως βιώνουμε μία πλήρη προεκλογική σύγκρουση σε συνθήκες εθνικών εκλογών. Άλλωστε μέχρι πρόσφατα οι ταυτόχρονες κάλπες αποτελούσαν ένα ισχυρό σενάριο για πολλούς. 

  Εύλογα λοιπόν, από τη στιγμή που οι Ευρωεκλογές... αναβαθμίζονται εσωτερικά σε πρόκριμα εθνικών εκλογών και πολιτικής δυναμικής κάθε παράταξης, η αγορά και ο επιχειρηματικός κόσμος αναμένουν εναγωνίως το αποτέλεσμα της κάλπης. Όχι μόνο για τους λόγους που συνδέονται με την ευρωπαϊκή πολιτική ως οφείλουν. Αλλά πολύ περισσότερο για να αισθανθούν αν το αποτέλεσμα αυτό θα δημιουργεί την πεποίθηση ότι από τις εθνικές κάλπες θα μπορεί να προκύψει μία κυβέρνηση με μακροχρόνια προοπτική κυβερνησιμότητας. Η αγορά ελπίζει ότι μετά τις Ευρωεκλογές θα έχει το βλέμμα ξεκάθαρα στραμμένο στην επόμενη ημέρα και στην προσδοκώμενη σταθερότητα που θα φέρει επενδύσεις και αέρα ανάπτυξης στην οικονομία και όχι στην αγωνία για τη μεθεπόμενη...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων