Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Απρ-2019 00:01

  Οι χρησμοί των fund managers για τις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Παρουσιάζει ασφαλώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πώς αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές των μεγαλύτερων επενδυτικών οργανισμών τις παγκόσμιες αγορές. Ποια είναι η επενδυτική στρατηγική τους.

  Εκείνο λοιπόν που προκύπτει είναι ότι οι διεθνείς διαχειριστές γενικώς αναμένουν χαμηλότερη ανάπτυξη και επιτόκια, αλλά δεν προβλέπουν ύφεση προς το παρόν. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα που έγινε σε fund managers, που συνολικά διαχειρίζονται περισσότερα από 660 δισ. δολάρια. Στην τακτική "δημοσκόπηση" που διενεργεί η Bank of America Merrill Lynch οι fund managers μπορεί να μην είναι... υπερβολικά αισιόδοξοι για το μέλλον των αγορών, από την άλλη πλευρά ωστόσο δεν μπορεί να πει κανείς και ότι... τα βλέπουν και μαύρα. 

  Σύμφωνα λοιπόν με τους επικεφαλής της έρευνας οι διαχειριστές προσαρμόζουν τις προτιμήσεις τους σε επιλογές που αποδίδουν σε περιόδους υποχώρησης των αναπτυξιακών ρυθμών στις αγορές. Έτσι, προτιμούν assets τα οποία ακολουθούν καλή πορεία όταν υποχωρεί τόσο η ανάπτυξη όσο και τα επιτόκια, όπως τα μετρητά, οι αναδυόμενες αγορές και ο κλάδος Κοινής Ωφέλειας. Ενώ αντίθετα σορτάρουν assets που αποδίδουν περισσότερο σε περιόδους υψηλότερης ανάπτυξης και επιτοκίων όπως οι μετοχές και ιδιαίτερα οι τραπεζικές, αλλά και η Ευρωζώνη συνολικότερα...

  Περισσότεροι από τους μισούς ή το 53% των διαχειριστών στη μηνιαία έρευνα της Bank of America πιστεύουν ότι η Fed θα διατηρήσει την "υπομονετική" της στάση στα επιτόκια (διατηρώντας τα σταθερά), και μόνο το 13% αναμένει υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια. Ωστόσο, το 66% αυτών βλέπει την οικονομική ανάπτυξη να συρρικνώνεται και τον πληθωρισμό να σημειώνει πτώση. Το 70% αναμένει μια παγκόσμια ύφεση να χτυπήσει στο δεύτερο μισό του 2020 ή και λίγο αργότερα, ενώ το 86% δεν πιστεύει ότι η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης του 10ετούς ομολόγου δεν θα σηματοδοτήσει μια νέα επικείμενη ύφεση...  Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι δύο εκ των βασικών τους ανησυχιών παραμένουν ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με Κίνα και Ευρώπη με τους… μετασχηματισμούς του, αλλά και συνολικότερα και η χαλάρωση της κινεζικής οικονομίας. Ο τρίτος κίνδυνος είναι να υπάρξει κάποια αλλαγή στη νομισματική πολιτική που θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη. 

  Τώρα, ως προς το σορτάρισμα των ευρωπαϊκών μετοχών αποτελεί μία από τις... αγαπημένες επιλογές των διαχειριστών. Παρ' όλα αυτά πάντως, ένα σημαντικό ακόμη ποσοστό, το 43% των συμμετεχόντων παραμένει long στις μετοχές, αν και γενικώς αξιοποιούν τις ευκαιρίες για κερδοφόρες ρευστοποιήσεις. Εδώ όμως πρέπει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων διαχειριστών, εκτιμούν ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Και μόνο το 16% τάσσεται υπέρ των επαναγορών μετοχών και της παροχής μερισμάτων. 

  Επίσης, έχει τη σημασία του ότι οι επενδυτές που στην πλειοψηφία τους είναι αρνητικοί προς την ευρωπαϊκή αγορά, πλέον στρέφονται  προς  τις  μεγάλες  τεχνολογικές αγορές στις ΗΠΑ και την Κίνα, μέσω των FAANG και BAT. H FAANG περιλαμβάνει τις εταιρείες Facebook, Amazon, Apple, Netflix και Alphabet (της Google), ενώ η ΒΑΤ περιλαμβάνει  τις  Baidu,  Alibaba  και  Tencent. Τέλος, ως... κερασάκι στην τούρτα, να επισημανθεί ότι με βάση τα ευρήματα της έρευνας, οι... contrarians θα πρέπει να προτιμήσουν τις τοποθετήσεις σε ενέργεια, Ευρωζώνη και μετοχές...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων