Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Απρ-2019 00:01

  Γιατί η αγορά ανησυχεί για το κυνήγι μαγισσών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Το κλίμα πόλωσης που καλλιεργεί η κυβέρνηση με αιχμή του δόρατος τη σκανδαλολογία, πέραν της κοντόφθαλμης πολιτικής στόχευσης, έχει και μια άλλη διάσταση, καθαρά οικονομική. Διότι μπορεί να επιδιώκεται η όξυνση, με προφανή στόχο τη συσπείρωση του εκλογικού κοινού στο οποίο απευθύνεται, ωστόσο είναι σαφές ότι το νοσηρό πολιτικό κλίμα που καλλιεργείται λειτουργεί υπονομευτικά όχι μόνο ως προς το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά και ως προς την οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε ευκαιρία, άλλωστε, οι θεσμικοί φορείς εκπροσώπησης των επιχειρήσεων δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι το No 1 ζητούμενο είναι το σταθερό οικονομικό περιβάλλον. 

  Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει κάθε λόγο να έχει προσδοκίες τη στιγμή που προ των πυλών βρίσκεται μια φιλοεπενδυτική κυβέρνηση, με συγκεκριμένη ατζέντα για την ανάπτυξη. Ωστόσο, το επιχειρηματικό κλίμα δεν εξαρτάται μόνο από αυτήν. Η αγορά και οι επαγγελματίες προσβλέπουν στη μείωση της φορολογίας, τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Εξίσου, όμως, αποζητούν και την κοινωνική ηρεμία. Όχι μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά συνολικά η χώρα, δεν αντέχουν ένα στείρο κλίμα αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση στους δρόμους, να υπονομεύει τις όποιες προσπάθειες ανάπτυξης. 

  Με άλλα λόγια, η αγορά προσδοκά από όλο το πολιτικό σύστημα να αναζητήσει την επόμενη μέρα ένα μίνιμουμ επίπεδο συναίνεσης, ιδιαίτερα όταν ο στόχος είναι η πραγματική και όχι η εικονική έξοδος από την κρίση. Η οικονομία αλλά και η χώρα έχουν πληρώσει (και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να πληρώνουν) ακριβά το τίμημα των πολιτικών σκοπιμοτήτων και του λαϊκισμού. 

  Εντέλει, όπως δείχνουν οι αναλύσεις των δημοσκοπικών ευρημάτων, τα πολιτικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν για την κυβέρνηση από το κλίμα σκανδαλολογίας και το κυνήγι μαγισσών είναι εξαιρετικά αβέβαια. Αντίθετα, όπως δείχνουν οι ανησυχίες της αγοράς, η υπονόμευση των όποιων προοπτικών μιας ελάχιστης συναίνεσης για την επόμενη ημέρα μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. Ακόμα και εάν στην πολιτική ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ίσως ήρθε η ώρα το πολιτικό σύστημα να επαναπροσδιορίσει τις σκοπεύσεις του... 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων