Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Απρ-2019 00:01

  Οι μικρομεσαίες μετοχές, τα funds και τα πονταρίσματα στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι συνήθως ένδειξη ότι η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται προ σημαντικής κινητικότητας. Θα επιβεβαιωθεί αυτό;

  Το αναφέρουμε γιατί σταδιακά, εκτός από τις τραπεζικές μετοχές όπου βέβαια παίζεται το μεγαλύτερο παιχνίδι στο ΧΑ, καθώς εκεί δρουν και οι "σορτάκηδες", έχει αρχίσει να παρατηρείται κινητικότητα και σε μετοχές της μικρομεσαίας τάξης (το κεφαλαιοποίηση είναι πλέον... πλεονασμός με τα χάλια της αγοράς) και της πάλαι ποτέ Περιφέρειας –κάποιες που έχουν επιβιώσει τουλάχιστον. Και οι οποίες τείνουν να ακολουθήσουν τα πονταρίσματα στα πιο υγιή και εμβληματικά χαρτιά που έχουν απομείνει στο ταμπλό. Αυτά που κάποτε αποκαλούσαμε blue chips. Και που βέβαια πολλά από αυτά είναι σαφώς υποτιμημένα. Ωστόσο η συνεχής αναπροσαρμογή των τιμών στόχων σε ελαφρώς – έστω – υψηλότερα επίπεδα, δείχνει ότι τα επενδυτικά ραντάρ των funds μπορεί να δέχονται... χαμηλές συχνότητες, αλλά πάντως είναι ανοιχτά. 

  Σήμερα ωστόσο παίρνουμε αφορμή από την αύξηση της κινητικότητας σε κάποιες μετοχές της ευρύτερης μικρομεσαίας βαθμίδας, σε εκείνες όπου βέβαια παρατηρούνται προοπτικές, άσχετα αν χρηματιστηριακά βρίσκονταν σε σχετικό λήθαργο.  Άνθρωπος της αγοράς σχολίαζε προ ημερών ότι έχουν "ενεργοποιηθεί εντολές από ορισμένα hedge funds αλλά και εγχώρια χαρτοφυλάκια, μεταξύ αυτών και θεσμικά όπως για παράδειγμα Αμοιβαία Κεφάλαια. Ναι υπάρχουν ακόμα ορισμένα... Τώρα αν τα περί ου ο λόγος hedge funds είναι αμιγώς ξένα κεφάλαια ή συνυπάρχουν και ορισμένα ελληνικά, πχ κάποιων παλαιών μετόχων, αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί.  

  Στο τέλος όμως, αυτό δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Ιδιαίτερα στα χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων που βρίσκεται σήμερα ακόμη το ελληνικό Χρηματιστήριο. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα περί διεθνών funds δεν προέκυψαν από... παρθενογένεση. Έχουν προηγηθεί εξαγορές μετοχικών μεριδίων ή έχουν υποβληθεί δημόσιες προτάσεις σε πλήθος επιχειρήσεων εκτός του στενού πυρήνα των ισχυρών του ΧΑ. Όπως έχει συμβεί με περιπτώσεις σαν το Υγεία, το Ιασώ, των Νηρέα και Σελόντα, της Κανάκης ή των Κρητών Αρτος, ή της Εθνικής Πανγαία (για να ανέβουμε επίπεδο). Προφανώς και έχουν υπάρξει και άλλες περιπτώσεις, δεν έχει νόημα να μπούμε σε μεγαλύτερη ονοματολογία. Οι υποθέσεις είναι λίγο πολύ γνωστές, καθώς και τα αντίστοιχα τιμήματα, που δίνουν μία "γεύση" για τις προσδοκίες των αγοραστών. 

  Την ίδια ώρα βεβαίως, όπως άλλωστε προαναφέραμε, διεθνή χαρτοφυλάκια εισέρχονται και σε εταιρείες υψηλότερου μεγέθους μέσω του ταμπλό ή και εξαγοράς πακέτων (π.χ. σε κατασκευαστικές κ.λπ.). Παράλληλα, όπως ακούγεται στην αγορά, σε εταιρείες μικρής και μεσαίας τάξης διακινούνται πακέτα και πακετάκια, όπως π.χ. συνέβη με την πώληση χιλιάδων τίτλων της Ελτον που κατείχε η Περσεύς και λέγεται ότι κατέληξαν σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο. Ενώ ενδιαφέρον εμφανίζεται (όχι το ίδιο σε κάθε περίπτωση, ούτε και για όλους τους τίτλους) και στο μπαράζ προγραμματισμένων πλειστηριασμών που έχει προγραμματιστεί από το ΧΑ εσχάτως σε μια ευρύτατη σειρά εισηγμένων εταιρειών. 

  Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ορισμένοι παίκτες, μικροί ή μεγαλύτεροι, ξένοι ή και εγχώριοι, αλλά και θεσμικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν λάβει μετοχικές θέσεις σε εταιρείες, ιδιαίτερα την τελευταία χρονιά,  προσδοκώντας ότι το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ενισχυθεί. Και τούτο μάλιστα σε αντίθεση με τον προβληματισμό που υπάρχει για τις ευρωπαϊκές αγορές γενικότερα. Όπως άλλωστε ειπώθηκε πρόσφατα από θεσμικό χαρτοφυλάκιο, υπάρχουν επενδυτές που νιώθουν ότι σε σχέση με το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκονται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Θα δικαιωθούν; Θα δείξει...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων