Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Απρ-2019 00:01

  Μαύρη τρύπα στην τσέπη μας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η NASA δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες της μαύρης τρύπας του διαστήματος. Εμείς εδώ στην Ελλάδα μπορούμε να δείξουμε μία άλλη μαύρη τρύπα, αυτή που υπάρχει στην τσέπη μας.

  Οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες που δημοσιοποίησε η NASA είναι πράγματι εντυπωσιακές. Και εύλογα έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Η... δική μας μαύρη τρύπα πάλι, αυτή στην τσέπη μας, δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακή, όμως αναλογικά είναι σχεδόν... εξίσου τεράστια με τη μαύρη τρύπα του διαστήματος. Δεν ξέρω αν θα συμφωνήσει μαζί μου ο κ. Νίκος Παππάς ως ειδικός επί διαστημικών θεμάτων στην κυβέρνηση, αλλά μπορεί να είναι βέβαιος ότι το βάθος αυτής της μαύρης τρύπας, για τον μέσο Έλληνα, είναι αβυσσαλέο. Και αυτή η μαύρη τρύπα έχει την ιδιότητα να καταπίνει και να χάνονται μέσα της με απίστευτη ταχύτητα όλα τα εισοδήματα. 

  Αποτελεί ένα φαινόμενο που δεν αναπτύχθηκε ασφαλώς μόνο τα τελευταία χρόνια, αλλά σε κάθε περίπτωση κορυφώθηκε. Διάφορες επιστημονικές εφαρμογές της... σύγχρονης αστροφυσικής όπως γιγάντιοι φόροι, οφειλές και χαράτσια, μπορούν να εξηγήσουν ίσως το μέγεθος του φαινομένου. Και δυστυχώς, η μαύρη αυτή τρύπα δεν φαίνεται ότι μπορεί να περιορισθεί. Καθώς για να συμβεί αυτό θα απαιτηθεί σημαντική αύξηση των εισοδημάτων και μακροχρόνια αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, και ανάκαμψη της προσωπικής μικρο-οικονομίας κάθε πολίτη.  

  Για να συμβεί αυτό θα απαιτηθούν πολύ γενναίες, ρηξικέλευθες και ισχυρά αναπτυξιακές πολιτικές. Και σειρά από συγκρούσεις. Προθέσεις ασφαλώς υπάρχουν και η προσπάθεια πρέπει να γίνει. Αυτό άλλωστε δεν είναι και το μεγάλο στοίχημα των επόμενων εκλογών; Διαφορετικά, η μαύρη τρύπα στις τσέπες μας αργά ή γρήγορα θα μας ρουφήξει ολόκληρους μέσα...

  Διότι ακόμα και τα ευνοϊκά για την κοινωνία μέτρα που βρίσκονται προ των πυλών, όπως οι ρυθμίσεις περί των 120 δόσεων για τις οφειλές στα Ταμεία και την Εφορία, ή οι ρυθμίσεις για τις οφειλές στις τράπεζες, δεν παύει να συνεπάγονται μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος. Καλές οι ρυθμίσεις και οι δόσεις, μπορεί να δώσουν ανάσες, αλλά αν δεν συνοδευτούν από ενίσχυση των εισοδημάτων, από ανάκαμψη της οικονομίας, δυστυχώς δεν θα αποδώσουν απολύτως τίποτε. Καλές οι δόσεις, αλλά θα έρθει και το νέο εκκαθαριστικό, θα έρθουν και οι νέες οφειλές στα Ταμεία. Αυτές πώς θα αντιμετωπισθούν σε ένα οικονομικό περιβάλλον που στους αριθμούς ενισχύεται αλλά στην πραγματικότητα συρρικνώνεται; Πόσες ρυθμίσεις και δόσεις μπορεί να αντέξει ένα νοικοκυριό και να φανεί συνεπές;

  Αν δεν διαφοροποιηθεί η φορομπηχτική πολιτική, αν δεν γίνουν επενδύσεις και δεν υπάρξουν νέες δουλειές, αλλά και  βελτίωση των απολαβών, στο τέλος δεν θα γίνει τίποτε. Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του. Η ατζέντα πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να έλθει η ανάπτυξη στο προσκήνιο. Χωρίς επενδύσεις, χωρίς δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, χωρίς ενίσχυση των κατακρεουργημένων εισοδημάτων, οι "τρύπες" αντί να περιορίζονται θα διευρύνονται. Όσο καλές προθέσεις και αν υπάρξουν. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων