Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Απρ-2019 00:01

  Οι υποδομές, οι εκλογές και οι παθογένειες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Είναι σαφές ότι έχουμε εισέλθει για τα καλά πλέον στην προεκλογική "ζώνη". Και δεν αναφέρομαι στις Ευρωεκλογές αλλά στις εθνικές, όποτε και αν αυτές τελικά γίνουν. 

  Και φαίνεται ότι ένα "κομμάτι" από τις επικοινωνιακές (και όχι μόνο) καμπάνιες, τουλάχιστον των δύο βασικών διεκδικητών, θα παιχτεί και στο μέτωπο των μεγάλων υποδομών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σχετικά πρόσφατα από τη Νέα Δημοκρατία, δια του Προέδρου της μάλιστα, Κ. Μητσοτάκη, έγινε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη προώθησης μεγάλων υποδομών, έργων, διαγωνισμών που σχετίζονται με ιδιωτικοποιήσεις, σε όλο το φάσμα της οικονομίας, από τα δημόσια projects (οδικά, σιδηροδρομικά κ.λπ), μέχρι την ενέργεια, τον τουρισμό, την αξιοποίηση εκτάσεων κ.λπ. Είναι σαφές ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση και προφανώς νικητή των εκλογών όπως καταδεικνύουν όλες οι μετρήσεις, δίνουν –και ορθά– ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα αυτόν ως μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και βελτίωσης του ΑΕΠ. 

  Στον αντίποδα, η κυβέρνηση, μέσω κυρίως του αρμόδιου υπουργείου Υποδομών επιχειρεί να "απαντήσει" μέσα από προωθήσεις διαγωνισμών -που όμως προχωρούν με αργούς ρυθμούς, προβλήματα ή αρρυθμίες- αλλά και μέσα από εξαγγελίες για μπαράζ νέων υποδομών που αργά ή γρήγορα θα ωριμάσουν. Παρά την προσπάθεια αυτή όμως, οι εκπρόσωποι και φορείς της αγοράς, ισχυρίζονται ότι "ναι μεν κάτι έχει γίνει, αλλά απέχουμε από το να μπορούμε να κάνουμε λόγο για θεαματική μεταστροφή του κλίματος...". Γιατί δεν φτάνουν οι εξαγγελίες και οι "υποσχέσεις" από μία κυβέρνηση που ποτέ δεν έκανε "κτήμα" της τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της χώρας δια της επιχειρηματικότητας. 

  Οι παλιότεροι πάντως, ίσως να θυμούνται ότι σε κάθε σχεδόν προεκλογική περίοδο, τα έργα υποδομών, οι εξαγγελίες, οι "κορδέλες" και οι "μακέτες" έδιναν και έπαιρναν, αποτελώντας μάλιστα και πεδίο σύγκρουσης και αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων. Αν αυτή η αντιπαλότητα εμφανιστεί το ίδιο έντονα και σε αυτή τη συγκυρία, είναι κάτι που θα φανεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές όπως είπαμε έχουν πέσει, αλλά ακόμα δεν έχει κορυφωθεί το πράγμα. Βεβαίως, το όλο ζήτημα υπερβαίνει τις εξαγγελίες και τις προθέσεις. 

  Το ζητούμενο είναι να προωθηθούν οι απαραίτητες διεργασίες σε όλο το φάσμα των υποδομών, να υπερκεραστούν οι αρρυθμίες και οι αγκυλώσεις, να βρεθεί τρόπος ώστε να γίνει εφικτή η επίλυση των δομικών προβλημάτων στα έργα, να "κοπεί ο ομφάλιος λώρος" που συνδέει τους διαγωνισμούς με φαινόμενα όπως οι υψηλές εκπτώσεις, το μπαράζ των ενστάσεων των νομικών κωλυμάτων και των προσφυγών, να εξαλειφθεί ο κυκεώνας της γραφειοκρατίας και να αντιμετωπιστούν τα μικροσυμφέροντα αλλά και οι μεσαιωνικού τύπου εμπλοκές που προκαλούν διάφοροι Καισαρίσκοι. 

  Πολλοί διαγωνισμοί έχουν "μπλεχτεί στα γρανάζια" των δικαστικών αιθουσών, σε ανώριμες μελέτες ή στη μάστιγα που ταλαιπωρεί τον τεχνικό κλάδο που δεν είναι άλλος από τις υπερβολικές εκπτώσεις. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι, κι ενώ οι άνθρωποι του κλάδου ανέμεναν τα τελευταία χρόνια κινήσεις προς ενίσχυση της διαφάνειας, οι ενώσεις του κατασκευαστικού κόσμου "φωνάζουν" για φαινόμενα που... "δίνουν το σύνθημα για γενική ρεμούλα"!!

  Η προσδοκία που υπάρχει σε αυτή τη φάση και με δεδομένη την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι, πέρα από τις εξαγγελίες των έργων, η επόμενη κυβέρνηση να βάλει πραγματικά μπρος τις μηχανές ώστε να εξαλειφθούν, όσο είναι περισσότερο δυνατόν, οι παθογένειες του συστήματος, να ξεπεραστεί η κρίση στα δημόσια έργα, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οι ενώσεις των κατασκευαστών που διαβλέπουν κινδύνους αν δεν αλλάξει η κατάσταση. Άλλωστε, με τα υπό δημοπράτηση projects, τα έργα που εκκρεμούν αλλά και τους επερχόμενους διαγωνισμούς, διαμορφώνεται ένα "πακέτο" δεκάδων υποδομών, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που μπορεί να αλλάξει την εικόνα όχι μόνο στον τεχνικό χώρο (μαζί με τους συμπληρωματικούς), αλλά και ευρύτερα σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων