Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Απρ-2019 00:01

  Μεσαίωνας!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Ενώ είναι νωπές οι μνήμες από την καθυστέρηση του έργου στο Ελληνικό το ΚΑΣ χτύπησε και πάλι, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στον Πειραιά. 

  Λοιπόν, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Άλλο ο σεβασμός στα μνημεία της αρχαίας ιστορίας του τόπου και άλλο η αφοριστική πολιτική του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου απέναντι στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των δομών της χώρας. Προφανώς και μπορούν να συνυπάρξουν, όχι όμως με αυτό τον τρόπο. Ειλικρινά ορισμένες φορές αναρωτιέμαι αν θα είχε προχωρήσει οποιαδήποτε δομή, οποιαδήποτε επένδυση σε αυτή τη χώρα αν περνούσε από το χέρι μυαλών, νοοτροπιών και μεθοδεύσεων όπως αυτές στον Πειραιά ή λίγο καιρό πριν στο Ελληνικό. 

  Είναι γεγονός ότι αυτή η χώρα έχει μία τεράστια πολιτιστική κληρονομιά από την αρχαιότητά της. Αυτή όμως δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι συντηρητισμού, μικροσυμφερόντων διαφόρων Καισαρίσκων και αντιπαλότητας έναντι κάθε προόδου και ανάπτυξης. Μακάρι η ευαισθησία με την οποία οριοθετούνται τεράστιες εκτάσεις, να είχε επιδειχθεί και για την αξιοποίηση αρχαιολογικών ευρημάτων. 

  Το έχω ξαναγράψει και το επαναλαμβάνω. Αναρωτιέμαι αν υπήρχε το ΚΑΣ στην εποχή του Περικλή αν θα είχε δώσει άδεια για την ανέγερση των μνημείων που υποτίθεται σήμερα ότι προστατεύει. Άνεργοι θα είχαν μείνει ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης. Σιγά μην τους έδιναν άδεια να χτίσουν στην Ακρόπολη... Οκ, υπερβολικό το παράδειγμα, αλλά ήμαρτον. Δεν παίζονται οι άνθρωποι. 

  Δεν έχω καμία πρόθεση να υπερασπιστώ την Cosco. Δεν ξέρω αν καλώς βρίσκεται εκεί αλλά βρίσκεται νομότυπα. Δεν έκαναν απόβαση στον Πειραιά, διαγωνισμό κέρδισαν. Αν δεν τους θέλαμε να μην τους δίναμε τον ΟΛΠ. Αν όμως αυτή η χώρα ήθελε να είναι σοβαρή θα έπρεπε η παράμετρος ΚΑΣ να είχε μπει εξ αρχής στο τραπέζι. Να ήξερε ο επενδυτής με τι έχει να κάνει, ποια τα όριά του και να προσαρμόσει ενδεχομένως το προσφερόμενο τίμημα με βάση τις ευρύτερες προοπτικές επέκτασης και ανάπτυξης. 

  Έτσι όμως όπως γίνονται τα πράγματα δίνεται λαβή για σκέψεις σε σχέση με την απόφαση του ΚΑΣ και για το ποιοι ενδεχομένως δεν επιθυμούν την παρουσία των Κινέζων στον Πειραιά. Είτε αυτό αφορά έξωθεν πιέσεις που σχετίζονται με το "ψαλίδισμα" της διείσδυσης των Κινέζων στην Ευρώπη, είτε επιχειρηματικά συμφέροντα που νιώθουν ότι χάνουν όλο και περισσότερο τον έλεγχο του λιμανιού, είτε με μικροσυμφέροντα συντεχνιών και Καισαρίσκων. 

  Όμως αυτό που συμβαίνει κάθε τρεις και λίγο με το ΚΑΣ όταν υπάρχει μία μεγάλη επένδυση, είναι επιεικώς απαράδεκτο. Πειραιάς, Ελληνικό, Αφάντου και άλλα... Επαναλαμβάνω για να μην παρεξηγούμαστε. Άλλο η προστασία και ανάδειξη εμβληματικών αρχαιοτήτων και άλλο ο μεσαιωνικός συντεχνιακός αρνητισμός απέναντι στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Αυτό το "κράτος εν κράτη", πώς να το κάνουμε, κάνει την Ελλάδα ρεζίλι. Και βεβαίως την καθιστά για μία ακόμη φορά αντιεπενδυτικό προορισμό.Έλεος...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων