Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Απρ-2019 00:01

  Το ελατήριο είναι ξεχαρβαλωμένο...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η μικρότερη των αρχικών προβλέψεων και των προσδοκιών εκτίμηση της ΤτΕ για την ανάπτυξη το 2019 αποτελεί ένα πεδίο ισχυρού προβληματισμού για την επόμενη κυβέρνηση. 

  Καθώς το μεταμνημονιακό success story της κυβέρνησης ξεθωριάζει και η οικονομία παρουσιάζει ήδη σημεία κόπωσης από την εξάντληση της φοροδοτικής δυνατότητας και την απουσία επενδύσεων, είναι σαφές ότι την επόμενη κυβέρνηση την περιμένει πολλή δουλειά. Και υπάρχει και κάτι ακόμα. Ότι δεν θα έχει στη διάθεσή της ούτε μία μέρα περιθώριο. Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει το πολύ δύσκολο στοίχημα της απουσίας περιόδου χάριτος.

  Η αγορά θα απαιτεί άμεσες λύσεις. Και όχι μόνο η αγορά αλλά οι ίδιες οι συνθήκες θα το απαιτούν.  Και δεν είναι μόνο το εσωτερικό μέτωπο που θα προκαλεί δυσκολίες καθώς θα υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από την αγορά. Ένα εσωτερικό μέτωπο που θα δυσχεραίνει όσο θα επικρατεί η σημερινή προεκλογική λογική παροχολογίας και παγώματος των μεταρρυθμίσεων από τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι και ο εξωτερικός παράγων. Καθώς η Ευρώπη δείχνει να βαδίζει σε άγνωστα νερά από πολιτική άποψη τα οποία μπορεί να τα κάνει ταραγμένα ή και τρικυμιώδη η απειλή μίας νέας κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. 

  Με αυτά τα δεδομένα, η χθεσινή εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος -που είχε αποκαλύψει το περασμένο Σάββατο το "Κεφάλαιο"- για ανάπτυξη 1,9% το 2019 έναντι αρχικών προσδοκιών για 2,5%, αποτελεί όχι απλά ένα ηχηρό καμπανάκι, αλλά... καμπαναριό ολόκληρο. Ιδιαίτερα δε αν συνδυαστεί με εκτιμήσεις που μιλάνε για αναθεώρηση προβλέψεων στο 1,8% για το 2020... Το πράγμα δείχνει επιβράδυνση και στασιμότητα. Κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει σε μία οικονομία που υποτίθεται ότι βγαίνει με ορμή από μία μακροχρόνια ύφεση. Αντίθετα απ' ό,τι συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες που βρέθηκαν σε αντίστοιχη θέση. Σε εμάς όπως φαίνεται... το ελατήριο είναι ξεχαρβαλωμένο. Δεν μπορεί να εκτινάξει την οικονομία...

  Όμως ό,τι έγινε έγινε. Βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο και ο δρόμος είναι πράγματι πολύ δύσκολος. Όμως εδώ θα κριθεί η ικανότητα, ο σχεδιασμός και η προετοιμασία. Βεβαίως αποκτά ιδιαίτερη σημασία η κοινοβουλευτική ισχύς που θα έχει η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες, όποτε και αν γίνουν αυτές. Γιατί κακά τα ψέμματα, μπορεί να χρειαστούν και δύσκολες αποφάσεις και συγκρούσεις με συντεχνίες και συμφέροντα στην πορεία για να ομαλοποιηθεί και να σταθεροποιηθεί μία πορεία ανάκαμψης. Και θα πρέπει η αγορά και η κοινωνία να "δουν" και να αντιληφθούν το μακροπρόθεσμο όφελος. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων