Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Απρ-2019 00:01

  Η συνέπεια στο απόσπασμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Δίνοντας θετική ψήφο στη ρύθμιση της κυβέρνησης για την πρώτη κατοικία, η αντιπολίτευση έβαλε έναν αστερίσκο με ισχυρή σημειολογία και ουσία. Τι είπε; Ότι, παράλληλα με την εύλογη προστασία όσων δανειοληπτών βρίσκονται σε αντικειμενική προσωρινή αδυναμία, χρειάζεται να υπάρξει επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Και, παρά την εντύπωση που έχει εντέχνως καλλιεργηθεί, η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί, αν όχι η πλειοψηφία των δανειοληπτών, έδωσαν μάχη κόντρα στις αντίξοες συνθήκες της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και της υπερφορολόγησης και υπήρξαν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα στεγαστικά δάνεια, όπου 6 στα 10 εξυπηρετούνται κανονικά. Ισχύει εξίσου για τους λογαριασμούς ρεύματος, όπου εκτός από τους 700.000 κακοπληρωτές υπάρχουν 6,5 εκατομμύρια συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ. Ισχύει για τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, τις υποχρεώσεις στην Εφορία, την ΕΥΔΑΠ κ.ο.κ. 

  Και εδώ η ευθύνη των κυβερνώντων, που εξέθρεψαν ως αντιπολίτευση και υπέθαλψαν ως κυβέρνηση τους "δεν πληρώνω" είναι μεγάλη. Στην πραγματικότητα οι κακοπληρωτές, είτε από αδυναμία είτε οι στρατηγικοί, δεν αποτελούν το σύνολο μιας κοινωνίας που επιλέγει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Μιας κοινωνίας που στερείται ακόμα και βασικά αγαθά προκειμένου να πληρώσει τη δόση του δανείου, της Εφορίας, της ΔΕΗ. Κι όμως, ουδείς μίλησε μέχρι σήμερα για αυτούς τους πολίτες.

  Για να μην παρεξηγούμαστε. Είναι απόλυτα ορθή και αδιαπραγμάτευτη η επιλογή της προστασίας των δανειοληπτών που βρέθηκαν σε αντικειμενική και μόνιμη ή προσωρινή αδυναμία. Αλίμονο. Ταυτόχρονα, όμως, είναι εξίσου αναγκαίο και ορθό  να επιβραβευτεί η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που ματώνουν κάθε μήνα προκειμένου να είναι συνεπείς. 

  Διαφορετικά, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι αρνητικό και βάζει για ακόμα μία φορά τη συνέπεια στο απόσπασμα. Ιδιαίτερα όταν όλοι παραδέχονται ότι το δίχτυ προστασίας όσων βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εκ των πραγμάτων καλύπτει και ένα μερίδιο στρατηγικών κακοπληρωτών. Επομένως, η πρόταση της αντιπολίτευσης είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να καλλιεργηθεί το αναγκαίο αίσθημα δικαιοσύνης και για τη μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία των συνεπών. Πριν επιλέξουν να γίνουν και αυτοί οφειλέτες... 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων