Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαρ-2019 00:01

  Τι έχουμε πάθει ως κοινωνία;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Τώρα που έκατσε λίγο η σκόνη στο θέμα της 90χρονης, μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε τι έχουμε πάθει, πώς έχει μεταλλαχθεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας; 

  Γιατί μέρος της κοινωνίας είναι και οι αστυνομικοί και οι δικαστές και οι νομοθετούντες και οι υπουργοί και οι πολιτικοί. Η σοκαριστική πράγματι για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης σύλληψη της 90χρονης μικροπωλητού όσο και αν "συμβαδίζει" με την κείμενη νομοθεσία ασφαλώς είναι αντίθετη με το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας αλλά και τους κανόνες ηθικής και κοινωνικής ευαισθησίας. 

  Όμως η περίπτωση αυτή χρήσιμο θα ήταν, πέρα από την εύλογη κατακραυγή για όσους ενεπλάκησαν, να αποτελέσει ένα παράδειγμα που θα μας κάνει όλους να αναζητήσουμε εφεδρείες στο βάθος της κρύπτης των συναισθημάτων μας. Το έχουμε ανάγκη ως κοινωνία για να επιβιώσουμε, για να ορθοποδήσουμε. Γιατί κακά τα ψέματα, η κρίση μας έχει απομακρύνει από τις αξίες μας. Και ο σεβασμός στους ηλικιωμένους αποτελεί πρώτα από όλα μείζονα υποχρέωση μιας κοινωνίας. Έστω και αν η έλλειψη σεβασμού εκφράζεται κατά περίπτωση από συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνίας. 

  Δεν έχω για παράδειγμα λησμονήσει την οργή που στο παρελθόν εκδηλωνόταν από πολλές πλευρές κατά των συνταξιούχων συλλήβδην. Λες και αυτοί ήταν οι κύριοι ένοχοι για την κατάρρευση της χώρας. Όχι τους μαϊμού συνταξιούχους ή εκείνους που συνταξιοδοτούνταν από τα... 40 και τα 50 χρόνια τους που εκμεταλλεύτηκαν την ασυδοσία και τα "παράθυρα" του δημοσίου, αλλά απέναντι και σε εκείνους που δούλεψαν μία ολόκληρη ζωή σκληρά και ανέμεναν την ανταμοιβή των κόπων τους στο φινάλε μιας πορείας και σε συνθήκες που δεν τους προσέφεραν ουδεμία ποιότητα ασφάλισης, περίθαλψης και καθημερινότητας. 

  Κατά όλων όσων θα μπορούσαν να είναι γονείς μας όπως και η 90χρονη θα μπορούσε να είναι γιαγιά μας. Το "Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου" έχει ξεθωριάσει. Και σε τελική ανάλυση για να μείνουμε στην υπόθεση - σοκ, το μέγα ζήτημα δεν είναι η... παρανομία αλλά το γιατί μία γριούλα σε αυτή την πολύ προχωρημένη ηλικία χρειάστηκε να πουλά παντόφλες στους δρόμους για να επιβιώσει.

  Αυτό είναι εν τέλει και το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Συνολικότερα. Όσο για την αναλγησία όσων ενεπλάκησαν, αυτούς ας τους κρίνει η κοινωνία... Όμως με την ευκαιρία, ας αναλογιστούμε λίγο μήπως γενικώς έχουμε... σκληρύνει και έχουμε απωλέσει τα αντανακλαστικά ανθρωπιάς μας, πέρα από την δυσάρεστη αυτή υπόθεση...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων