Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαρ-2019 00:01

  Το Ευρωκοινοβούλιο, η Τουρκία και οι εκλογές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία προκαλεί προφανώς σκέψεις. 

  Σκέψεις που αφορούν τα ελληνικά συμφέροντα γύρω από την εξέλιξη αυτή. Και που δεν είναι διόλου βέβαιο ότι ταυτίζονται με την απόφαση αυτή. Και τούτο παρά το γεγονός ότι η Τουρκία πράγματι δεν έχει κάνει πρόοδο στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Και σε σχέση με τον σεβασμό ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε σχέση με τη Συρία και την Κύπρο. Ωστόσο δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας και επί της ουσίας εθνική θέση. Και ασφαλώς η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συνεπειών αν "χαλάσουν" οι διαπραγματεύσεις. 

  Βεβαίως το ψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση που σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι βέβαιο ότι θέλει να οδηγήσει τα πράγματα σε ρήξη. Μία ρήξη που θα ενίσχυε ενδεχομένως το... Οθωμανικό προφίλ της Τουρκίας που επιχειρεί να χτίσει ο Ερντογάν. Βέβαια, από μία άλλη οπτική μπορεί ίσως να αφυπνίσει και την Τουρκική πλευρά, να την "στριμώξει" σε έναν βαθμό. Να την σπρώξει προς την εκπλήρωση των προϋποθέσεων. 

  Ωστόσο φοβάμαι ότι το timing του ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνδέεται άμεσα με τις Ευρωεκλογές. Έχει προεκλογικό χαρακτήρα με στόχο την άμβλυνση των αντιδράσεων από τις πιο εθνικιστικές πλευρές και την "ακύρωση" ενός πεδίου προνομιακού για άσκηση κριτικής ενόψει εκλογών. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη επιμέρους συνέπειες. Όχι δηλαδή ότι δεν καρκινοβατούν ούτως ή άλλως οι διαπραγματεύσεις, αλλά...

  Υπό αυτή την έννοια χρειάζονται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί από την ελληνική πλευρά. Ιδιαίτερα σε μία συγκυρία που η χώρα αναπτύσσει διπλωματικές πρωτοβουλίες - άσχετα αν είναι αμφιλεγόμενες - στην ευρύτερη περιοχή. Και μία αναβολή των διαπραγματεύσεων, αν οδηγήσει δε και σε διακοπή, μπορεί να αποβεί τελικά επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση πάντως απαιτείται πολλή προσοχή και αποφυγή οποιασδήποτε επιπολαιότητας. Σκέψεις...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων