Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Μαρ-2019 00:01

  Η αγορά και το στοίχημα της κυβερνητικής σταθερότητας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Οι συνθήκες που επικράτησαν στις αγορές τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στις προσδοκίες. Πλέον γίνεται φανερή η προσδοκία για μια επόμενη ημέρα με καθαρό ορίζοντα.

  Αυτό φάνηκε και κατά την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, αλλά και στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Η οποία υπό άλλες συνθήκες, σε τεταμένο πολιτικό κλίμα, θα είχε πιθανότατα διαφορετική συμπεριφορά. Έγινε ξεκάθαρο και από τις αναφορές του οίκου Moody’s που συνόδευσαν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

  Είναι δεδομένο, πλέον, ότι η αγορά ποντάρει στην κυβερνητική σταθερότητα. Ποντάρει σε μια αλλαγή σελίδας.

  Ο επιχειρηματικός κόσμος προσδοκά ότι μετά τις εκλογές θα έχει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη. Χωρίς εκπλήξεις, ανατροπές και πισωγυρίσματα.

  Ότι θα δει επιτέλους τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη να περιορίζονται. Με ταχύ ρυθμό και με συνέπεια.

  Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δεν αποτιμώνται θετικά μόνο από τα στελέχη των αγορών, αλλά και από το περιβάλλον των δανειστών. Η ρήση Μπαρόζο κατά την ομιλία του στο συνέδριο των Δελφών ήταν ξεκάθαρη. Με αυτή συμφωνούν στις Βρυξέλλες, στη Φραγκφούρτη και στα υπόλοιπα "κέντρα" των θεσμών.

  Η ελληνική οικονομία και αγορά είναι πλέον πιο κοντά σε μια νέα περίοδο μείωσης του "κράτους", ολοκλήρωσης των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων, ενεργοποίησης ενός συνεκτικού σχεδίου που θα στηρίξει την ανάπτυξη.

  Η σταθερότητα αυτή είναι αναγκαία για να ανακτήσει η Ελλάδα τη θέση που της αρμόζει. Είναι αναγκαία προκειμένου να γίνει πράξη η πραγματική έξοδος στις αγορές με την άνοδο της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα. Είναι αναγκαία για να ανοίξει η κουβέντα για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

  Τα μπρος-πίσω κάνουν ζημιά. Κάθε ημέρα που περνά.

  Η λύτρωση, όμως, πλέον είναι κοντά. Ακόμα και αν οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο. Οι αγορές και οι επιχειρήσεις το προσδοκούν. Γι' αυτό και το κλίμα αλλάζει.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων