Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιαν-2019 00:01

  Χαμηλή ανάπτυξη και δημογραφικό σοκ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Εγκλωβισμένη σε έναν ασθενικό ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ μόνο κατά 0,8% θα είναι η ελληνική οικονομία για δεκαετίες, έως το 2070. Η ιδιαίτερα αυτή δυσοίωνη εκτίμηση προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

  Προβλέπει για τη χώρα μας τον πιο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι σε κάθε άλλο κράτος της Ε.Ε. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ολλανδία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο, με εκτίμηση για μέσο ρυθμό ανάπτυξης από τώρα έως το 2070 πάνω από 2%...

  Παρόμοια πρόβλεψη προ μηνών έκανε και το ΔΝΤ. Και στις δύο περιπτώσεις οι αιτίες συνδέονται με την απουσία εργατικού δυναμικού.

  Δηλαδή συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού, ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα τις επόμενες δεκαετίες.

  Το πρόβλημα προϋπήρχε, αλλά γιγαντώθηκε και λόγω της κρίσης (εξαιτίας όχι μόνο της μείωσης των γεννήσεων, αλλά και του brain drain) και λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν ειδικά την τελευταία 4ετία και συνεχίζουν να ασκούνται και οι οποίες ανακόπτουν τη μείωση της ανεργίας, επιχειρώντας να επιβάλουν μη ανεκτές από τον επιχειρηματικό κόσμο μισθολογικές αυξήσεις.

  Η κυβέρνηση αποδεικνύει –και αυτές τις ημέρες των διαβουλεύσεων με τους δανειστές– ότι συνεχίζει να μην προχωρά στις τομές που έχει ανάγκη η αγορά για να τονωθεί η παραγωγικότητα και να επιταχυνθεί το ΑΕΠ. Διατηρεί την οικονομία στον "αναπνευστήρα" και γιγαντώνει –αντί να εξαλείψει– τα χρόνια προβλήματα τα οποία την οδήγησαν στην κρίση και στα Μνημόνια.

  Η κυβέρνηση ευθύνεται με τις επιλογές της. Και τούτο γιατί επιλέγει να στηρίξει το "κράτος" και τους ημετέρους και όχι τον ιδιωτικό τομέα για την τροπή των πραγμάτων. Έχει ευθύνη για την εξαέρωση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και προοπτικών της χώρας.

  Η σελίδα πρέπει να αλλάξει. Οι προτεραιότητες πρέπει να αναμορφωθούν. Η ανάγκη για άμεση στήριξη της παραγωγικότητας και του ιδιωτικού τομέα είναι επιτακτική.

  Οι επενδύσεις πρέπει να επιστρέψουν, το ίδιο και το εργατικό δυναμικό που έφυγε. Η κτήση αξιοπιστίας θα είναι μια αργή διαδικασία, αλλά τα θεμέλια πρέπει να μπουν άμεσα. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων