Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιαν-2019 00:01

  Οι πιέσεις στις τράπεζες, οι short sellers και τα NPEs

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η αβεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα των λύσεων μείωσης των NPEs, τροφοδοτεί το κερδοσκοπικό παιχνίδι στο ΧΑ.

  Προφανώς και δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από όσους ασχολούνται με το χρηματιστηριακό ταμπλό τόσο η ενίσχυση των short θέσεων, εν προκειμένω στη μετοχή της Eurobank μέσα στην εβδομάδα που πέρασε όσο και το γεγονός ότι πρόσφατα μόλις, την περασμένη Παρασκευή 18/01, κατά τη συνεδρίαση, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρούσε σε ιστορικό χαμηλό κάτω των 0,89 ευρώ. 

  Γιατί στοχοποιήθηκαν κυρίως οι συγκεκριμένες δύο τραπεζικές μετοχές; Σε βαθμό που δεν συνάδει απόλυτα με την εικόνα του κλάδου; Γιατί  πολύ απλά οι άλλες δύο μετοχές των συστημικών τραπεζών είχαν νωρίτερα δεχτεί ισχυρότερες πωλήσεις και οι εν λόγω δύο... είχαν μείνει πίσω όσον αφορά τη δράση των "πωλητών". Αυτή είναι η εκτίμηση των ανθρώπων της αγοράς, ότι δηλαδή οι "σορτάκηδες" καταπιάστηκαν με την Eurobank επειδή είχαν ήδη... πιέσει σημαντικά τις άλλες, άρα είχε φτάσει... η σειρά της. Δυστυχώς… παιχνίδι είναι… Και να σημειωθεί ότι οι short sellers έβαλαν στον στόχο τους το χαρτί παρά το γεγονός ότι η τράπεζα προώθησε μοντέλο εμπροσθοβαρούς μείωσης των NPEs. 

  Ενώ και η πιο συντηρητική πάντα και με ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση Alpha Bank, επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο, έστω και… καθυστερημένα σε σχέση με τις υπόλοιπες. Όχι ότι υπήρξε κάποια σαρωτική προσφορά, όμως η ελληνική αγορά είναι τόσο ρηχή πλέον, που αρκούν ορισμένες μεθοδευμένες και συστηματικές πιέσεις για να επιτευχθεί η πίεση, ιδιαίτερα στις τραπεζικές μετοχές.  Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχουμε και τη δραματική κατάρρευση των κεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών. Σε βαθμό που για ορισμένες, αν ήταν άλλου είδους εταιρίες και όχι τράπεζες, με τέτοια σχέση κεφαλαιοποίησης έναντι των επισφαλών μεγεθών,  θα είχε ήδη χτυπήσει όχι καμπανάκι κινδύνου, αλλά καμπαναριό ολόκληρο...

  Βεβαίως, επειδή η αγορά είναι δυστυχώς εύκολα χειραγωγούμενη και κατευθυνόμενη,  δεν μπορεί να εκτιμηθεί αν τα ξένα funds σκοπίμως πιέζουν τις τιμές για να... επιταχυνθούν οι διεργασίες διαχείρισης των κόκκινων ανοιγμάτων ή αν απλά ποντάρουν σε ευκαιριακά κέρδη από μία περαιτέρω πτώση βλέποντας μπροστά εξελίξεις, σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και την συμπεριφορά των ξένων μετόχων τους. Μια φορά πάντως, φαίνεται ότι ο κίνδυνος επανάληψης του ατυχούς φαινομένου του 2018 είναι υπαρκτός. Ιδιαίτερα αν οι εξελίξεις από τη Φραγκφούρτη και το μοντέλο εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων δεν θεωρηθεί ασφαλές και επαρκές από τα κερδοσκοπικά funds. Εκεί θα κριθεί το στοίχημα.

  Κατά πόσο βέβαια όσοι ποντάρουν σε περαιτέρω πτώση θα δικαιωθούν ή αν θα έχουμε μια αντίδραση στην αγορά, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραμέτρων και αναμφίβολα είναι… "παιχνίδι για μεγάλα παιδιά". Δυστυχώς όχι τόσο πλέον για επενδυτές, αλλά για ισχυρούς παίκτες...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων