Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Ιαν-2019 00:01

  Ελλάδα -Βρετανία: δύο τόσο διαφορετικά κοινοβούλια...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Προχθές υπήρξαν δύο κρίσιμες ψηφοφορίες σε δύο κοινοβούλια για την επιβίωση δύο πρωθυπουργών που καταρρέουν. Της Τερέζα Μέι και του Αλέξη Τσίπρα. 

  Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αν κανείς παρακολούθησε τις δύο συζητήσεις, στο ελληνικό κοινοβούλιο για την ψήφο εμπιστοσύνης και στο βρετανικό κοινοβούλιο για την πρόταση μομφής, ασφαλώς θα μελαγχόλησε. Από την αβυσσαλέα διαφορά πολιτικού επιπέδου στα δύο κοινοβούλια. Σημειώστε ότι στη Βρετανία δεν είναι λιγότερο σημαντικό το διακύβευμα -αντιθέτως-, ούτε μικρότερη η πόλωση. Όμως μπόρεσαν να διεξάγουν μία αντιπαράθεση με επιχειρήματα εντός του πλαισίου σοβαρότητας που απαιτούν οι περιστάσεις και όχι μία... κοκορομαχία. 

  Το πρόβλημα στη χώρα, είναι μεταξύ άλλων ότι νομίζουμε πως είμαστε μόνοι μας. Πως ό,τι συμβαίνει είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση και άρα μπορούμε να το τραβήξουμε όσο πάει. Βεβαίως η ευθύνη γι' αυτό βαραίνει πρωτίστως και στον μέγιστο βαθμό την κυβέρνηση. Ωστόσο χρήσιμο θα ήταν αν η αντιπολίτευση απέφευγε να σηκώσει το γάντι της πόλωσης. Διατηρώντας το επίπεδο που άλλωστε τη διαφοροποιεί έναντι του κυβερνητικού λαϊκισμού. 

  Και επειδή δεν είμαστε μόνοι μας, μάς παρακολουθούν οι αγορές, οι διεθνείς επενδυτές, ο διεθνής παράγων γενικότερα, το κλίμα που αποπνέει το ελληνικό κοινοβούλιο σε καμιά περίπτωση δεν λειτουργεί στην κατεύθυνση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας. Η οποία έχει πληγεί λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και των συνεπειών της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου...

  Και επειδή η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται αυτόματα και δια μαγείας από μία κυβερνητική αλλαγή, όσο και αν αυτό προσμετράται αναμφισβήτητα θετικά, το μήνυμα της διαφοροποίησης απέναντι σε μία παραπαίουσα κυβέρνηση πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Και να εγγυάται το τέλος της αβεβαιότητας με το τέλος της κυβερνητικής παλινωδίας. Γι' αυτό και είναι σημαντικό η αντιπολίτευση και όχι μόνο η αξιωματική, να αφήσουν την κυβέρνηση να ρέπει προς τον λαϊκισμό ως ανεπαρκή σανίδα σωτηρίας της και να επενδύσει ακόμα περισσότερο στη διαφορετικότητα και στην πρόταση για το αύριο της χώρας. 

  Γιατί υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει από την επόμενη κιόλας των εκλογών. Ενώ θα πρέπει να καλυφθεί όχι μόνο το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας αλλά και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν στην οικονομία από την προεκλογική κυβερνητική παροχολογία, το ουσιαστικό ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων και την  επενδυτική ένδεια...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων