Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Οκτ-2018 00:01

  Η πραγματική εικόνα για το επιχειρείν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Ενδεικτικά της πραγματικής κατάστασης που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα και όχι της επίπλαστης δήθεν αναπτυξιακής δυναμικής είναι τα ευρήματα της έρευνας του ΣΕΒ. 

  Και ιδιαίτερη σημασία έχουν οι επισημάνσεις ότι "τα δομικά προβλήματα της οικονομίας παραμένουν άλυτα και εξακολουθούν να κρατούν περιορισμένες τις ιδιωτικές επιχειρηματικές επενδύσεις και καθηλωμένη την  ανάκαμψη της οικονομίας". Τονίζεται επίσης ότι η επιχειρηματικότητα καθηλώνεται και πλήττεται "όσο δεν υπάρχει μια σαφής και ισχυρής εμβέλειας αναπτυξιακή και φιλοεπενδυτική πολιτική. Όσο οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές απομυζούν την επενδυτική ικμάδα των επιχειρήσεων. Όσο η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης αδυνατεί να προσφέρει τις υπηρεσίες που πραγματικά έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και δυσχεραίνει αντί να διευκολύνει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όσο η καθημερινότητα των επιχειρήσεων επιβαρύνεται από φαινόμενα γραφειοκρατίας, πολυνομίας, διαφθοράς και καθυστερήσεων στην απονομή δικαιοσύνης".

  Και υπάρχουν και συγκεκριμένες δράσεις που προτείνονται - σε αυτές συγκλίνουν οι απόψεις των ερωτώμενων - 39 στον αριθμό για να βελτιωθεί στην πράξη και όχι στα λόγια το επιχειρηματικό κλίμα και περιβάλλον, με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Είναι προφανές ότι τα ευρήματα της έρευνας, (σημαντικό μέρος των οποίων και κυρίως του πυρήνα της φιλοσοφίας του επιχειρείν, την αποτελεσματική μείωση των φόρων, είναι αλήθεια ότι ικανοποιούν οι πρόσφατες εξαγγελίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ), θα πρέπει να αποτελέσουν έναν πολύτιμο "μπούσουλα", έναν "οδικό χάρτη" και για τις πολιτικές δυνάμεις, τουλάχιστον όσες πραγματικά ενδιαφέρονται για την Ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας και των επενδύσεων. 

  Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι τα ευρήματα της έρευνας - γκάλοπ του ΣΕΒ για την επιχειρηματικότητα αποδομούν σε συντριπτικό βαθμό την εικόνα που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση. Κάτι φυσιολογικό άλλωστε μια και η εικόνα του δήθεν success story είναι πράγματι πλασματική. Σε αυτή τη φάση ο ΣΕΒ είναι λοιπόν καταπέλτης. Όχι πάντα ωστόσο. Γιατί μπορεί τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις του προέδρου του ΣΕΒ και του πρωθυπουργού να δοκιμάζονται, με αποκορύφωμα την αποχώρηση του κ. Φέσσα στη ΔΕΘ όταν άρχισε η ομιλία του κ. Τσίπρα, υπήρξαν όμως και καλύτερες, όπως στην τελευταία γενική συνέλευση του ΣΕΒ όταν ο κ. Φέσσας απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, δίνοντάς του συγχαρητήρια για την έξοδο (επικείμενη τότε) από τα Μνημόνια. Τονίζοντας ότι: "Κύριε πρωθυπουργέ, αυτό είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη επιτυχία. Την πιστώνεστε προσωπικά. Συγχαρητήρια".

  Για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα. Γιατί έρχεται και ένα crash test προς το τέλος του έτους. Οι συζητήσεις για τον κατώτατο μισθό. Και σίγουρα θα υπάρξει μεγάλη διαφορά απόψεων. Αλλά μήπως τα βρουν τελικά; Για να δούμε...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων