Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Σεπ-2018 00:01

  Η σύγχρονη ντροπή της Ελλάδας

  Η σύγχρονη ντροπή της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Το προσφυγικό είναι ένα από τα ζητήματα που ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει ντιλάρει με την κ. Μέρκελ και αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της θερμής σχέσης τους. 

  Όμως όπως μάλλον αναμενόταν, η διαχείριση του ζητήματος ανέδειξε δυστυχώς όλη τη γύμνια και την ανικανότητα των κυβερνητικών κρατικών μηχανισμών. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι άνθρωποι αυτοί έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Και η αύξηση των ροών δεν είναι ο μόνος λόγος του μπάχαλου. Σαφώς αποτελεί πρόβλημα, όμως ουδέποτε υπήρξε σοβαρό πλάνο. Και η κατάσταση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, γιατί για τέτοια πρόκειται, που θεωρητικά είναι κέντρα υποδοχής, ήταν δραματική εξαρχής. Και τώρα βέβαια ξέφυγε εντελώς. 

  Αυτά που καταγγέλλονται και έρχονται στη δημοσιότητα όχι μόνο προκαλούν αποτροπιασμό σε μία δημοκρατική και υποτίθεται προοδευτική και πολιτισμένη κοινωνία, αλλά δεν είναι ίσως υπερβολή να λεχθεί ότι αποτελούν τη σύγχρονη ντροπή του ελληνικού κράτους. Άνθρωποι στοιβαγμένοι σαν ζώα, βρωμιά, εγκληματικότητα, ένα πραγματικό κολαστήριο. Απαιτείται λύση εδώ και τώρα. Ό,τι έσπειρε η κυβέρνηση οφείλει να το θερίσει, ό,τι υποσχέθηκε -όπου το υποσχέθηκε...- να το υλοποιήσει. 

  Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η απάνθρωπη εικόνα. Είναι ένα στίγμα στον πολιτισμό μας, ένας διασυρμός της χώρας. Και τα πράγματα όλα δείχνουν ότι όχι μόνο δεν θα ηρεμήσει, αλλά μπορεί να γίνει χειρότερο. Και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί πού μπορεί να οδηγήσει η έκρυθμη πλέον κατάσταση. Ο πρωθυπουργός οφείλει να ασχοληθεί και να δώσει λύσεις. Είναι υπεύθυνος για τους ανίκανους υπουργούς και λειτουργούς, για το τέρας που τα προσωπικά του deal εξέθρεψαν. 

  Δυστυχώς όμως το προσφυγικό μπορεί να είναι κάτι το δραματικό και τρανταχτό, είναι όμως μία χαρακτηριστική περίπτωση του πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την υπευθυνότητα. Ό,τι πάει και ό,τι έρθει... Ό,τι κάτσει... Γενικότερα. Και για να τα λέμε και όλα, από τις ευθύνες δεν διαφεύγουν και οι τοπικοί άρχοντες. Κάποιοι είναι αλήθεια φωνάζουν, αλλά και η μετατόπιση των ευθυνών στην πολιτεία δεν τους καθιστά αμέτοχους. Βέβαια τώρα οι φωνές εντείνονται. Λογικό. Κάτι η κατάσταση που ξέφυγε, κάτι οι αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ