Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Σεπ-2018 00:01

  Η ωρολογιακή βόμβα του ιδιωτικού χρέους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Κανείς δεν θέλει να μιλήσει γι' αυτό. Ακόμα και όταν ερωτάται ευθέως, όπως ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Η συμφωνία της 22ας Ιουνίου για το χρέος είναι αλήθεια ότι διασφαλίζει και τυπικά την ικανότητα του Δημοσίου να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους για τα επόμενα λίγα χρόνια. 

  Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το ιδιωτικό χρέος, το οποίο, λόγω της σύνθεσης και του όγκου του, θα μπορούσε χωρίς καμία υπερβολή να χαρακτηριστεί ως η πλέον επικίνδυνη "ωρολογιακή βόμβα" στα θεμέλια της οικονομίας, ικανή να συμπαρασύρει και το "διασφαλισμένο" δημόσιο χρέος την αμέσως επόμενη περίοδο.

  Το άθροισμα των "κόκκινων" δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, δηλαδή οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιωτικού τομέα, ξεπερνούν σήμερα τα 200 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, ισοδυναμούν περίπου με το ετήσιο ΑΕΠ (!). 

  Η διαφορά αυτού του χρέους από το δημόσιο, αν και κατά 30% μικρότερο (είναι ίσο με τα 2/3 του δημόσιου), έχει να κάνει με το ότι είναι άμεσα απαιτητό (ως ληξιπρόθεσμο), ενώ το δημόσιο χρέος έχει "ρυθμιστεί" ώστε να εξοφληθεί μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, που ο ιδιωτικός τομέας ούτε θα μπορούσε να ονειρευτεί! 

  Το ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του, μένει εκτός οποιασδήποτε ρύθμισης ή κάποιου είδους κάλυψη, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτησή του είτε στο παρόν είτε στο μέλλον. 

  Πρόκειται για την ισχυρότερη "ωρολογιακή βόμβα", η οποία ήδη δημιουργεί εκ νέου αναταραχή στο "μετα-μνημονιακό" περιβάλλον, λόγω της πίεσης που εμφανώς ασκεί στη διαθέσιμη για την οικονομική δραστηριότητα "ρευστότητα", όπως επίσης και των πολιτικών επιπλοκών που θα μπορούσε να πυροδοτήσει η "βίαιη" προσπάθεια ανάκτησης κεφαλαίων την επόμενη περίοδο.

  Το εντυπωσιακό είναι ότι ο καθ' ύλην αρμόδιος να δώσει απάντηση στο μείζον αυτό πρόβλημα στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, στις εξαγγελίες του δεν συμπεριέλαβε την παραμικρή ουσιαστική πρόταση για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η ωρολογιακή βόμβα, η οποία σε κάθε περίπτωση αποτελεί τον πλέον εύθραυστο κρίκο ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα την επόμενη περίοδο.         

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων