Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Σεπ-2018 00:01

  Lehman Brothers, 10 χρόνια μετά. Mάθαμε;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο πάλαι ποτέ επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ υποστήριξε πως είμαστε σε μια κατάσταση "το ίδιο επικίνδυνη στις παραμονές της κατάρρευσης της Lehman Brothers" πριν από δέκα χρόνια. 

  Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο δεκαήμερο οι εξελίξεις σε Αργεντινή-Τουρκία κάνουν πολλούς οικονομολόγους –και παλιούς τραπεζίτες– να μιλούν για επιστροφή σε μια κατάσταση πολλαπλώς επικίνδυνη καταρχήν για τις αναδυόμενες οικονομίες, αλλά και για τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης.  

  Βασικός λόγος αυτής της ανησυχίας, δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, είναι ότι η κύρια αιτία εκείνης της καταστροφής, το χρέος, είναι και πάλι εδώ, και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι διαφορές είναι δύο. Το χρέος είναι μεγαλύτερο από εκείνο που ήταν το 2008 κατά μερικές δεκάδες τρισ. δολ. και το ιδιωτικό κομμάτι του είναι πλέον μεγαλύτερο από ό,τι ήταν τότε. Με άλλα λόγια, περισσότερο επικίνδυνο. 

  Υπάρχει, όμως, και μια άλλη διαφορά. Το 2008 οι κεντρικές τράπεζες είχαν τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής, ήτοι μπορούσαν να "ρίξουν" στις αγορές τεράστιες ποσότητες κεφαλαίων, μειώνοντας στο μηδέν ή και κάτω από αυτό το "κόστος" του. Κάπως έτσι σχημάτισαν αναχώματα στο τσουνάμι της κρίσης που διέλυε το τραπεζικό σύστημα. Σήμερα αυτό μπορεί να το κάνει –εν μέρει– μόνο η Fed, που έχει αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια προς "φυσιολογικά" επίπεδα. Η ΕΚΤ μόλις τώρα αρχίζει τη διαδικασία "απόσυρσης" της ποσοτικής χαλάρωσης. Μια νέα κρίση θα προλάβει τις κεντρικές τράπεζες πριν ανακτήσουν τα όπλα τους ή το αντίστροφο; 

  Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η πίεση που ασκεί το δολάριο στις αναδυόμενες αγορές είναι απόρροια της υιοθέτησης πολιτικών του τύπου "ο σώζων εαυτόν σωθήτω". 

  Οι κεντρικοί τραπεζίτες, από την άλλη, δείχνουν ότι μπορούν ακόμη να συνεννοηθούν μεταξύ τους για τον επόμενο γύρο... Ίσως, αλλά μένει να αποδειχθεί αν αυτά τα δέκα χρόνια αυτοί που κρατούν τα νήματα στα χέρια τους έχουν κάτι μάθει από την κρίση του 2008.      

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr     

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων