Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Αυγ-2018 00:01

  Αυθαίρετη χώρα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η κατεδάφιση αυθαιρέτων, την οποία προτάσσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του επικοινωνιακού σόου αποποίησης των ευθυνών της, ούτε πείθει, ούτε αρκεί.

  Η μία και μόνη μάντρα στη Χαλκιδική, αλλά και τα "σεμινάρια" για το πώς θα γίνει η κατεδάφιση των πρώτων 100 αυθαιρέτων στην Αττική, είναι βεβαίως ένα βήμα. Έστω και εκ των υστέρων, έστω και για λόγους πολιτικής αποσυμπίεσης.

  Το ερώτημα είναι όμως αν θα υπάρξει η βούληση να "σπάσουν αυγά" και να γκρεμισθούν τα χιλιάδες αυθαίρετα σε όλη τη χώρα. Αν θα μπουν οι μπουλντόζες χωρίς "εξαιρέσεις", αν στη "λίστα" των αυθαιρέτων που θα γκρεμισθούν ως επικίνδυνα για ανθρώπινες ζωές δεν θα υπάρξει καμία "χάρη". Σαν και αυτές που τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν –και κατόρθωσαν– να κάνουν το προηγούμενο διάστημα.

  Στην Ελλάδα, όμως, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα: αυθαίρετα δεν είναι μόνο τα κτίσματα, αυθαίρετη είναι η λειτουργία της ίδιας της χώρας.

  Αυτό φάνηκε στην τραγική πυρκαγιά στο Μάτι, με την έλλειψη συντονισμού, πρωτοβουλίας και άμεσης αντίδρασης, αλλά και με το μπαλάκι ευθυνών που ακολούθησε. 

  Αποτυπώνεται όμως και σε όλη τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού: Από τους μη λειτουργικούς και ανεπαρκείς γενικούς γραμματείς και διευθυντές στη δημόσια διοίκηση, έως την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δημόσιων υπηρεσιών. Δεν συνεννοούνται και δεν ενημερώνουν.

  Το ίδιο, άλλωστε, συμβαίνει και στο υπόλοιπο "κράτος". Το ΔΝΤ πριν από λίγες ημέρες έκρουσε τον κώδωνα ότι ύστερα από 3 μνημόνια η Ελλάδα παραμένει στον "πάτο" της Ευρώπης λόγω γραφειοκρατίας και κακοδιαχείρισης, αλλά και υπερφορολόγησης. Και όσο η φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται, οι φόροι θα πλήττουν αυτούς που πληρώνουν. Όσο η γραφειοκρατία και η ανομία θα είναι ο "κανόνας", οι επενδυτές αποστρέφονται την Ελλάδα, ενώ οι πολίτες θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται.

  Έτσι, λοιπόν, όσο οι αυθαιρεσίες θα είναι ο "κανόνας" σε αυτήν τη χώρα, ο κίνδυνος θα ελλοχεύει. Πρώτα από όλα είναι βεβαίως ο ανθρώπινος κίνδυνος, ο οποίος πρέπει να μηδενισθεί τάχιστα. Αλλά υπάρχει και ο οικονομικός και ο κοινωνικός κίνδυνος, που εξακολουθεί να θρέφεται από το αλαλούμ και από την αυθαιρεσία των κυβερνώντων...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ