Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Αυγ-2018 00:01

  ΔΝΤ και ΕΚΤ συναινούν, αλλά δεν δείχνουν να έχουν πεισθεί…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Άλλο η πολιτική απόφαση της εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο και άλλο το "καλώς έχειν" αγορών και τεχνοκρατών. Ο συμβιβασμός αλλά και οι επιφυλάξεις είναι ξεκάθαρες. 

  Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις Ντράγκι και η στάση της ΕΚΤ ως προς το QE και το waiver, δείχνουν ότι τόσο το Ταμείο όσο και η κεντρική τράπεζα δεν έχουν πειστεί για το πραγματικό turnaround story της ελληνικής οικονομίας. Κάθε άλλο. Και αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη καχυποψία όχι τόσο την έξοδο από το Πρόγραμμα, αλλά κυρίως το τι θα συμβεί αμέσως μετά. Κατά πόσο η ελληνική πλευρά θα παραμείνει προσηλωμένη σε όσα έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει και έχει ψηφίσει. 

  Τα "ήξεις αφήξεις"  του ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Χρέους, είναι αρκετά χαρακτηριστικά. Και έχουν αναλυθεί επαρκώς νομίζω μέσα από τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις του Capital.gr. Δείχνουν ότι το ΔΝΤ συμβιβάστηκε με τις αποφάσεις που σε πολιτικό επίπεδο έλαβαν Βρυξέλλες και Βερολίνο για την Ελλάδα. Ωστόσο παρά τα "στραβά μάτια" που επέτρεψαν την με πολλούς αστερίσκους ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έξοδο από το Πρόγραμμα χωρίς πιστοληπτική γραμμή, επί της ουσίας διατυπώνονται πολλές ενστάσεις, με διπλωματικό τρόπο για την ουσία της υπόθεσης. Για το αν μακροπρόθεσμα το ελληνικό Χρέος θα είναι βιώσιμο. 

  Γι' αυτό άλλωστε και ο κ. Ντράγκι δεν θεώρησε... συμβατό με τις "εσωτερικές" δεσμεύσεις της ΕΚΤ και τις παραμέτρους επί του προϋπολογισμού της, να συνεχίσει η Ελλάδα να αντλεί φθηνή ρευστότητα τώρα που θα βρίσκεται εκτός Προγράμματος. Εμμέσως πλην σαφώς και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν ότι αυτή η περίφημη "σκληρή εποπτεία" στην οποία θα υπάγεται η χώρα δεν διασφαλίζει πλήρως την υλοποίηση των όσων έχουν ήδη ψηφισθεί. Ιδιαίτερα με προεκλογική περίοδο μπροστά, θα συμπληρώσω εγώ...

  Βεβαίως, γενικά δεν θέτουν εμπόδια, συμβαδίζουν με την Κομισιόν και την απόφαση του Eurogroup. Η Ελλάδα βγαίνει μετ’ επαίνων από όλες τις πλευρές από τα Μνημόνια. Στις αγορές δεν είναι σαφές πότε θα βγει... Και προς τις αγορές τα  μηνύματα τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την ΕΚΤ δεν είναι τα καλύτερα δυνατά. Δεν τα λες και ιδιαίτερα παραινετικά τα όσα αναφέρουν. Θα πείτε, υπάρχει το "μαξιλάρι ρευστότητας" που υπερεπαρκεί προς το παρόν. Σύμφωνοι, αλλά αυτό το "μαξιλάρι" ήταν που θα αποτελούσε και πρόσθετη εγγύηση προς τις αγορές ότι η χώρα δεν διατρέχει κανέναν άμεσο κίνδυνο. 

  Και επί της ουσίας το ζήτημα δεν είναι αν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες αλλά αν η χώρα μπορεί αν επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα. Και κανονικότητα είναι αν σε αποδεχθούν οι αγορές και όχι να τρως από τα "έτοιμα" τα οποία συγκεντρώθηκαν με αιματηρές θυσίες... Και επειδή από ό,τι εκτιμάται οι εξαγγελίες της ΔΕΘ και οι πράξεις των επόμενων μηνών, μάλλον θα... παρεκκλίνουν από τα συμφωνηθέντα, πάλι πιθανότατα με στραβά μάτια από τις Βρυξέλλες, είναι μάλλον άγνωστο προς το παρόν το πότε οι αγορές θα δείξουν και πάλι πλήρη εμπιστοσύνη στη χώρα...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ