Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιουν-2018 00:01

  Για ανάπτυξη ούτε κουβέντα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους δανειστές στο Λουξεμβούργο είναι προϊόν ενός συμβιβασμού εις βάρος της Ελλάδος. Δεν δίνει οριστική αλλά μόνο προσωρινή λύση στο ζήτημα του χρέους, με μεγάλες "εκπτώσεις" στις παρεμβάσεις και με ένα "φτωχό" μαξιλάρι διαθεσίμων.

  Είναι μια συμφωνία γεμάτη με προαπαιτούμενα. Περιέχει δεσμεύσεις που επισφραγίσουν λιτότητα δεκαετιών, μέσα από έναν νέο ασφυκτικό κλοιό ενισχυμένης εποπτείας.

  Έχει όμως και μία πάρα πολύ μεγάλη απουσία: την οποιαδήποτε αναφορά σε παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Ούτε μία κουβέντα δεν ειπώθηκε για την ανάπτυξη και για το πώς αυτή θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, ώστε να αντισταθμίσει τη δημοσιονομική λιτότητα 10ετιών, που είναι πλέον δεδομένη με τη "βούλα" της κυβέρνησης.

  Δεν ειπώθηκε ούτε μία λέξη για –έστω ένα– αναπτυξιακό κίνητρο, για –μία έστω– κίνηση καλής θέλησης μέσω της προαναγγελίας της μείωσης των αβάσταχτων "χαρατσιών".

  Το μόνο που –αόριστα– ελέχθη είναι η πρόβλεψη ένα μέρος από την επιστροφή κερδών ομολόγων (έως 4,8 δισ. ευρώ έως το 2022) να δοθούν για αναπτυξιακές δράσεις. Αν το θέλει η κυβέρνηση και αν έρθουν (σ.σ. αφού θα συνδέονται με προαπαιτούμενα).

  Είναι επιλογή της κυβέρνησης –και μάλιστα συνειδητή– να μη δίνει προτεραιότητα σε μέτρα στήριξης του ιδιωτικού τομέα. Να προτάσσει την "πελατεία" της έναντι του επιχειρηματικού κόσμου.

  Ενδεικτική η τραγική αναβολή στην επιλογή στελεχών στο Δημόσιο και σε πολλά άλλα "ανώδυνα" προαπαιτούμενα (όπως το Κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, οι παρεμβάσεις για τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία). Στο ερώτημα πώς τελείωσε η 4η (και τελική) αξιολόγηση με τόσα κενά, η απάντηση είναι απλή. Για πρώτη φορά η καθυστέρηση στα προαπαιτούμενα "διευκόλυνε" τους δανειστές της Ελλάδας.

  "Έχτισαν" τη νέα μεταμνημονιακή επιτροπεία της χώρας όχι με "νέες δεσμεύσεις", αλλά με τους μνημονιακούς όρους που... δεν έγιναν. Και προχώρησαν σε μια συμφωνία μονόπατη και δίχως αναπτυξιακή διέξοδο για να κλείσουν το ζήτημα. Τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Eurogroup ήταν η πρώτη φορά που το άγχος των Ευρωπαίων για μια συμφωνία ήταν πιο μεγάλο από το άγχος της ίδιας της χώρας...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων