Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιουν-2018 00:01

  Τα τέσσερα χαμένα χρόνια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Καλά τα πανηγύρια για τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη, αλλά η αλήθεια παραμένει και είναι πικρή: χάσαμε τέσσερα χρόνια εξαιτίας των τραγικών λαθών του 2015.

  Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το έχει εδώ και καιρό παραδεχτεί. Έχει δηλώσει ότι έκανε "μεγάλα λάθη".

  Του το υπενθύμισαν όμως και οι "θεσμοί", για ακόμα μία φορά, στη μαζική τους κάθοδο στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, εν όψει της επιχειρούμενης συμφωνίας στο Eurogroup για το χρέος.

  Ο εκπρόσωπος του ESM, σε έναν απολογισμό του 3ου Μνημονίου, αναφέρθηκε στη "βαριά" κληρονομιά του 2015 και στα χρόνια που χάθηκαν. Σε έξι μήνες τινάχτηκε στον αέρα η επιτυχία του 2014, είπε.

  Θύμισε μάλιστα ότι τότε, το 2014, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Τότε οι αγορές είχαν νηνεμία και μια έξοδος θα ήταν πολύ πιο εύκολη για ένα κράτος σαν την Ελλάδα.

  Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το παραδέχονται όλοι, ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά, διά στόματος του πλέον αρμοδίου, του κ. Γ. Χουλιαράκη, ότι τα σύννεφα θα πυκνώσουν στον διεθνή ορίζοντα.

  Η ευκαιρία χάθηκε από τα τεράστια πολιτικά λάθη που έγιναν τότε.

  Πλέον, αυτό που επιχειρείται από την κυβέρνηση είναι μια σταδιακή επιστροφή στις αγορές όταν το επιτρέψει το "κλίμα" και εφόσον συνεχίζει να αποδεικνύει ότι παραμένει σε "τροχιά εφαρμογής" των συμφωνηθέντων.

  Έως τότε το κράτος θα τα βγάζει πέρα με τα λεφτά του "μαξιλαριού διαθεσίμων", που κατά το ήμισυ χτίζεται μέσα από μια σάρωση των πόρων των φορέων του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και από τα υπερπλεονάσματα που επικύρωσε την προηγούμενη Πέμπτη η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο και περιλαμβάνουν τη νέα περικοπή των συντάξεων αλλά και του αφορολογήτου.

  Το λάθος, λοιπόν, συνεχίζεται και οι απώλειες αυξάνονται. Τα νέα μέτρα επιτείνουν τη φορολαίλαπα και τη λιτότητα, αλλά και μειώνουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες.

  Το χειρότερο είναι ότι δεν έχουν καν "αντίκρισμα". Οι "παραφωνίες" της παροχολογίας που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση φοβίζουν τις αγορές. Γιατί αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έμαθε από τα μεγάλα λάθη της...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων