Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Δεκ-2017 00:01

  Οι πλειστηριασμοί "εξατμίζουν" το κοινωνικό μέρισμα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η κυβέρνηση ήδη από την προηγούμενη χρονιά επιχείρησε να χτίσει το κοινωνικό προφίλ της με το κοινωνικό μέρισμα. Μέχρι που ήρθε η ώρα της αλήθειας, η ώρα των πλειστηριασμών. Και μάλιστα όχι των πλειστηριασμών από τους "τραπεζίτες", αλλά από την ίδια την κυβέρνηση (Εφορία - Ταμεία). 

  Καταπώς φαίνεται, στον αγώνα δρόμου που έχει αρχίσει μεταξύ Δημοσίου και τραπεζών, κερδίζει... το Δημόσιο. 

  Καθημερινά, πραγματοποιούνται κάπου χίλιες κατασχέσεις σε λογαριασμούς, ενώ δρομολογούνται χιλιάδες πλειστηριασμοί για ακίνητα που δεν έχουν καμία σχέση σε χρήση ή αξία με τα μεγάλα εμπορικά ακίνητα ή τις ακριβές μεζονέτες των "στρατηγικών κακοπληρωτών" που επιλεκτικά άρχισαν να εκπλειστηριάζουν οι τράπεζες στη βάση της συμφωνίας τους με τον SSM. Ο "ταξικός" μανδύας, που επιχειρήθηκε να δοθεί, δεν καλύπτει την πραγματικότητα. 

  Αν η Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία "τρέξουν" τις διαδικασίες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με την ταχύτητα που ήδη προγραμματίζεται, πολύ σύντομα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμού θα χτυπήσουν κόκκινο. Πρόκειται για μια εμπειρία που μόνο στην Ισπανία έχει "μετρηθεί" ως προς τις πολιτικές της συνέπειες, με ισχυρές και βίαιες ανατροπές στους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων και οι οποίες αποτυπώθηκαν με ιδιαίτερο τρόπο στην Καταλωνία και ειδικά στη Βαρκελώνη.

  Αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση, όπως γνωρίζει επίσης –άλλωστε, το είχε εκμεταλλευθεί αυτό πολιτικά τότε– πως το περιβόητο "χαράτσι" στα ακίνητα, ο εφιάλτης του ΕΝΦΙΑ, ανέτρεψε πολιτικούς συσχετισμούς στο δεύτερο Μνημόνιο και ενίσχυσε τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση Σαμαρά. Τώρα δεν πρόκειται απλώς για το "χαράτσι" στα ακίνητα, αλλά για την ιδιοκτησία των ίδιων των ακινήτων. Και όχι των τραπεζικών "μπαταχτσήδων", αλλά χιλιάδων οικογενειών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην υπερφορολόγηση.

  Ο κ. Τσίπρας έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή σ' αυτή την πολιτική παγίδα, η οποία έχει ήδη αρχίσει να καταγράφει και δημοσκοπικά τις πρώτες εμφανείς απώλειες για την κυβέρνησή του. Βρίσκεται ήδη μέσα σ' αυτή και δεν φαίνεται κάποιος ανώδυνος τρόπος εξόδου από αυτήν...  

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων