Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Νοε-2017 00:01

  Ένα swap δεν φέρνει την άνοιξη...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η εξαγγελία της διαδικασίας για το swap των 29,7 δισ. ευρώ είναι αλήθεια ότι αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθεια σταδιακής και ήπιας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, πριν ξεκινήσει –αν ξεκινήσει– η περαιτέρω ελάφρυνσή του με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που έχει αποφασίσει το Eurogroup.

  Η σημασία της είναι ότι ξαναβάζει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων έναν όγκο τίτλων που μέχρι τώρα παραμένουν, κυρίως λόγω μεγέθους και πολυσπερμίας, εκτός αγοράς. Αυτά τα ομόλογα, εφόσον αντικατασταθούν με τα πέντε νέα ομόλογα, θα αποκτήσουν μέγεθος και ταυτότητα που θα τα καταστήσει αντικείμενο αγοραπωλησίας των θεσμικών επενδυτών. Και από αυτή την άποψη είναι μια κίνηση μάλλον καλοδεχούμενη από την αγορά. Γι' αυτό, άλλωστε, από την εξαγγελία της έκδοσης των νέων ομολόγων και του swap, τα σχόλια των διεθνών αναλυτών αλλά και των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών είναι θετικά.

  Αλλά μέχρις εκεί. Δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με το δημόσιο χρέος, ούτε ως προς τη διάρκειά του, ούτε ως προς την τιμολόγησή του στη διαδικασία της ανταλλαγής. 

  Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι πως δεν είναι δεδομένη η υπερκάλυψη του στόχου της ανταλλαγής, που, κατά ορισμένους τραπεζίτες, δεν αφορά το σύνολο του ποσού των 29,7 δισ. ευρώ αλλά ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό. 

  Είναι, δηλαδή, ένα στοίχημα η συμμετοχή, το οποίο δεν μπορεί να ακυρωθεί από τη στιγμή που θα δοθεί. 

  Αν η συμμετοχή είναι πολύ μικρή, οι προσδοκίες που έχουν οικοδομηθεί γύρω από τη βελτιωμένη εικόνα του χρέους θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις στην αγορά. 

  Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, στον ΟΔΔΗΧ παραμένουν εξαιρετικά προσεκτικοί, παρά το γεγονός ότι οι θεσμικοί επενδυτές γνωρίζουν πως η συγκεκριμένη έκδοση έχει το "πράσινο φως" τόσο της ΕΚΤ και του ΔΝΤ όσο και του ESM. 

  Και αυτό γιατί οι εκδότες γνωρίζουν ότι ένα swap δεν... φέρνει την άνοιξη. Αυτή, για να έρθει, περιμένει την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων, τη στάση του ΔΝΤ, το περιβόητο QE και την αντίδραση των αγορών στις επόμενες κανονικές εκδόσεις ομολόγων μέσα στο 2018...  

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων