Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Μαϊ-2010 09:13

  Σπιράλ Θανάτου...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Δημήτρη Τσαγκάρη
  Η πρόσφατη ανακοίνωση του νέου πακέτου διάσωσης της ευρωζώνης αναδεικνύει αυτό πού κάποιοι έλεγαν ότι η Ελλάδα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κατά τούτο, τουλάχιστον, δικαιώνονται  πλήρως οι χειρισμοί του Έλληνα Πρωθυπουργού.

  Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσό αυτό είναι επαρκές για να ανακόψει την μετάδοση της ασθένειας από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη, και από εκεί, ίσως στην Αμερική και την Ιαπωνία.

  Επιπρόσθετα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ποσό αυτό άνετα καλύπτει το χειρότερο σενάριο (οικονομικές ανάγκες Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας μέχρι το 2012) και επιπρόσθετα λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του πιέζει τις χώρες να μειώσουν τα ελλείμματα τους, και να αποφύγουν το υψηλότερο χρέος (κυρίως εκ του λόγου ότι τα σχετικά επιτόκια χρήσης του, διατηρούνται υψηλά).

  «...Οι κινήσεις παροχής ρευστότητας θα γίνουν σε συνθήκες ‘νομισματικής αποστείρωσης’, με όρους πού θα γίνουν γνωστοί...». Να  γιατί  η ευφορία διαρκεί μόνο 24 ώρες!

  Αυτή η νομισματική πολιτική "των αστερίσκων" δημιουργεί σύγχυση στις αγορές. Χρειάζεται ενεργός εμπλοκή της ΕΚΤ και όχι η αόριστη παροχή εγγυήσεων. Δεν είναι τόσο θέμα ποσού, όσο ύπαρξης εμπιστοσύνης ότι η ρευστότητα θα διοχετευτεί στις αγορές. Χρειάζεται ενεργός επίβλεψη και άμεση συμμετοχή.

  Γιατί εντέλει, τα μέλη της ευρωζώνης –ιδιαίτερα η Ελλάδα– ενώ δανείζονται στο νόμισμα τους, στην πράξη λειτουργούν σαν αναδυόμενες αγορές πού δανείζονται σε ξένο νόμισμα. Δεν έχουν καμιά δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής, αλλά ούτε και επηρεασμού της.

  Είναι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ , πού πριν ένα χρόνο διέβλεπε το τέλος της ύφεσης στην ευρωζώνη και αξίωνε από τις τράπεζες να μειώσουν τις θέσεις τους στην ΕΚΤ σε ομόλογα, άρα να περιορίσουν την ρευστότητα του συστήματος, ενώ ο ίδιος σήμερα είναι υπέρμαχος των μακροχρόνιων ενέσεων ρευστότητας στις τράπεζες...

  Είναι ο ίδιος πού 3 χρόνια  πριν δεν μείωνε τα ευρωεπιτόκια γιατί φοβόταν τον πληθωρισμό,  την ώρα πού η παγκόσμια οικονομία έμπαινε στην βαθύτερη ύφεση όλων των εποχών...

  Ασφαλώς, πρέπει να ελεγχθούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες στις χώρες-μέλη αλλά επειδή αυτές  προϋπήρχαν της ενταξιακής διαδικασίας, τουλάχιστον στην χώρα μας (Μέρκελ: κακώς μπήκατε...), έχει σημασία η διόρθωση να γίνει με όρους σύγκλισης και όχι με όρους απόκλισης από τα κρατούντα στην ευρωζώνη.

  Είναι πολύ επικίνδυνο να ζητάς συμμόρφωση με τους "άριστους" δείκτες στις αιματολογικές εξετάσεις κάποιου, χωρίς ποτέ να τον έχεις δει –αγνοώντας άλλα χαρακτηριστικά του– πάχος, ηλικία κλπ.   Ιατρική από μακριά μπορεί να οδηγεί σε σπιράλ  θανάτου...

  * Ο κ. Δημήτρης Τσαγκάρης είναι Οικονομολόγος ΜΑ-Φοροτέχνης, Διευθύνων Σύμβουλος της  FAO Economics AE
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ