Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Νοε-2009 08:55

  Δεν είναι όλα τα φράγματα και οι εκτροπές καταστροφικές για το περιβάλλον

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Ι.Π. Στεφανάκου

  Στην Ελλάδα τη χώρα της υπερβολής είναι να μη σου βγει το όνομα που λέει και ο λαός. Έτσι η κακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί στον κόσμο από την…τριαντάχρονη διελκυστίνδα για την Εκτροπή του Αχελώου στην Θεσσαλία, έχει σαν αποτέλεσμα κάθε φράγμα και κάθε εκτροπή ποταμού έστω και για τις ανάγκες ύδρευσης μιας πόλης, έστω και για να σωθεί ένας βιότοπος, έστω και για να μη τρέχουν τα χειμερινά νερά ενός ελληνικού ποταμού στην…Αδριατική, θεωρείται έργο “διαβολικό” και καταδικαστέο.

  Έτσι κανείς δεν σκέπτεται ότι π.χ. η λίμνη Πλαστήρα με την από όλους πλέον παραδεκτή περιβαλλοντική και οικολογική μοναδική ομορφιά, δημιουργήθηκε με την κατασκευή του ομώνυμου μεγάλου φράγματος, με το οποίο έγινε η πρώτη εκτροπή του…Αχελώου στην Θεσσαλία και λειτουργεί πλέον όχι τόσο για την υδροηλεκτρική παραγωγή, αλλά κυρίως  για την ύδρευση της Καρδίτσας και τις αρδεύσεις. Μήπως θα έπρεπε λοιπόν να σταματήσει άμεσα η λειτουργία και αυτού του έργου;

  Η Θεσσαλονίκη υδρεύεται από τα μεγάλα φράγματα του Αλιάκμονα, μέρος των νερών του οποίου εκτρέπονται για το σκοπό αυτό εκτός της κυρίας κοίτης του.

  Ο ασύγκριτης ομορφιάς βιότοπος της Κερκίνης στον ποταμό Στρυμώνα δημιουργήθηκε και αυτός τεχνητά με την κατασκευή φράγματος.

  Το Αγρίνιο της Αιτωλοακαρνανίας, όπου θα βρει φυσικά κανείς του πλέον ένθερμους αντιπάλους της εκτροπής του Αχελώου, υδρεύεται από νερά του μεγάλου φράγματος του Καστρακίου στον ποταμό…Αχελώο.

  Το ταλαιπωρημένο όσο κανένα άλλο, επί 25 και πλέον χρόνια υπό κατασκευή και ήδη όμως σχεδόν ολοκληρωμένο, υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας στον Αχελώο, κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα λειτουργήσει, γιατί συνδέεται σκόπιμα με την… “κακή” εκτροπή του Αχελώου. Με την οποία όμως εκτροπή, για τους γνωρίζοντες το υπόψη έργο δεν έχει καμία σχέση, απλώς έχει την ατυχία να βρίσκεται στον ίδιο ποταμό. Και ας χάνονται 28 εκατ. € το χρόνο από μη παραγόμενη καθαρή ανανεώσιμη υδροηλεκτρική ενέργεια και ας κοστίζουν σε όλους μας τα δάνεια για την κατασκευή του έργου 22 εκατ. € το χρόνο (έχουν δαπανηθεί ήδη σχεδόν 500 εκατ. € ).

  Τι να πει όμως κανείς για τις αντιδράσεις στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου του Αγ. Νικολάου στον  Άραχθο, γιατί δήθεν θα πνίξει το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, όταν το νερό της λίμνης του, όταν θα βρίσκεται στην ανώτατη στάθμη της, μόλις και μετά βίας θα φτάνει στα....θεμέλια της πράγματι μοναδικής αυτής γέφυρας.

  Από τη μια συμφωνούμε σαν χώρα με την Βουλγαρία στο δικαίωμά της να κατακρατήσει μέχρι και το 71% των νερών του Νέστου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και από την άλλη μας…προβληματίζει να μην εκτρέψουμε άλλα νερά από τον Αώο στο ελληνικό έδαφος, για την ύδρευση κυρίως των Ιωαννίνων και την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην Παμβώτιδα και όχι για υδροηλεκτρική παραγωγή όπως εσφαλμένα γράφτηκε στον τύπο, για να μην αυξηθεί έτσι η εκτροπή των νερών του ποταμού από το σημερινό 4,7% στο πολύ μεγάλο…8,0% στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

  Και τέλος τι να πει κανείς που για την ύδρευση της Αθήνας έχουν εκτραπεί νερά από τον Μαραθώνα, τον Μόρνο και το Εύηνο; Για τους πολύ αυστηρούς ίσως και αυτές οι εκτροπές…κακώς έγιναν !!!

  * Ο Ι.Π. Στεφανάκος είναι Δρ. πολιτικός μηχανικός, Λέκτορας ΕΜΠ
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ