Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Μαϊ-2008 08:10

  Σε βαθιά κρίση η ελληνική αγορά κατοικίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Νίκου Γιαννουλέλη

  Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει η αγορά κατοικίας τον τελευταίο καιρό και πλέον έχει δρομολογηθεί η πορεία μιας βαθιάς κρίσης χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα αποφυγής της. 

  Τα νεότερα στοιχεία που προδιαγράφουν αυτό το δυσοίωνο μέλλον είναι, αφενός μεν η μεγάλη αύξηση των διαταγών πληρωμής και των πλειστηριασμών ακινήτων και αφετέρου η εμφάνιση, με αυξανόμενους ρυθμούς, κατοικιών προς πώληση ηλικίας τριών έως επτά ετών (κατασκευής 2001-2005), κάτι που δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες τους τρέχουν να τις πουλήσουν λόγω αδυναμίας πληρωμής των δόσεων των στεγαστικών τους δανείων. 

  Βεβαίως στην τελευταία κατηγορία ανήκουν και κάποιοι ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίοι, έχοντας εξασφαλίσει σημαντικές υπεραξίες κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, πωλούν πλέον τις κατοικίες τους, πιστεύοντας ότι θα μπορέσουν να ξανααγοράσουν σε φθηνότερες τιμές στο μέλλον. Οι ενώσεις καταναλωτών κάνουν πλέον δραματικές ανακοινώσεις, ενώ κυβέρνηση και αντιπολίτευση, σε μια σπάνια περίπτωση απόλυτης σύμπλευσης, συμφώνησαν να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών από πλειστηριασμούς  ακινήτων, με αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. 

  Με τα παραπάνω δεδομένα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η προσφορά κατοικιών στην αγορά όλο και θα αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός, ενώ η ήδη εξαιρετικά υποτονική ζήτηση όλο και θα μειώνεται. Η επιμονή των κατασκευαστών στις πολύ υψηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί, έχει στρέψει τους λίγους υποψήφιους αγοραστές στην αναζήτηση κυρίως μεταχειρισμένης κατοικίας, σε πλήρη αντιστροφή της κρατούσης τάσης, αφού το έτος 2005 οι πωλήσεις κατοικιών ήταν 80% νεόδμητες και 20% μεταχειρισμένες, ενώ το έτος 2007 η αναλογία ήταν 30% νεόδμητες και 70% μεταχειρισμένες. 

  Η επιμονή των κατασκευαστών στις πολύ υψηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί, έχει στρέψει τους λίγους υποψήφιους αγοραστές στην αναζήτηση κυρίως μεταχειρισμένης κατοικίας.
  Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι στο μέλλον θα εμφανίζονται όλο και περισσότερες κατοικίες ελαφρώς μεταχειρισμένες σε όλο και καλύτερες τιμές προσφοράς, ενώ οι υποψήφιοι αγοραστές, βλέποντας ότι η αγορά τείνει να καταρρεύσει, θα γίνονται ολοένα και σκληρότεροι στις διαπραγματεύσεις τους και μερικοί θα αναβάλουν τις αγορές τους, αφού θα πιστεύουν ότι ο χρόνος θα λειτουργεί υπέρ τους και όσο περνάει ο καιρός, τόσο η αγορά θα έχει περισσότερα ακίνητα σε όλο και ανταγωνιστικότερες τιμές. 

  Αυτός ο "φαύλος" κύκλος μπορεί να οδηγήσει τις τιμές σημαντικά χαμηλότερα, χαμηλότερα ακόμη και από τις τιμές που θα έπρεπε να βρίσκονται σύμφωνα με τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας, να δημιουργήσει δηλαδή υποαξίες. Τότε μόνο προβλέπεται σταθεροποίηση αρχικά και ανάκαμψη της αγοράς αργότερα, αλλά κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται να συμβεί πριν περάσουν τρία χρόνια από σήμερα, τουλάχιστον.

   * Ο κ. Νίκος Γιαννουλέλης είναι Σύμβουλος Διαχείρισης Ακινήτων
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ