00:03 02/10
H ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ΕΕ
Παρά τις ενστάσεις περί υπερρύθμισης της ψηφιακής οικονομίας, η ΕΕ επιδιώκει την πρωτοπορία και στη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Ο Αλέκος Παπαδόπουλος πρώην βουλευτής και υπουργός Οικονομικών, πολύ γνωστή πολιτική προσωπικότητα που κατά καιρούς παρεμβαίνει σε πολιτικά θέματα, έστειλε λίγο πριν τις εκλογές ανοικτή επιστολή στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων με την οποία, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022, εκφράζει τον προβληματισμό του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τον, ενόψει προεκλογικών παροχών, δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα χρεοκοπία της χώρας μέσα σε αυτή τη δεκαετία ή τς αρχές της.
Η ανοικτή επιστολή του Α. Παπαδόπουλου είχε ως θέμα "Τα ρίσκα του εξωραϊσμού της δημοσιονομικής κατάστασης" και αποτελούσε ένα καμπανάκι για τη ρόδινη εικόνα που εμφανίζεται στους ψηφοφόρους για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Η ρόδινη κατάσταση των δημόσιων οικονομικών μπορεί να είναι πλασματική, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας με την ανοχή ή την ανικανότητα της Πολιτείας ζει εμφανώς μια ρόδινη ζωή, που δεν δικαιολογείται παρά μόνο από άδηλες πηγές εισοδημάτων, όπως της παραοικονομίας, της μαύρης οικονομίας, της εγκληματικότητας, της δημόσιας σπατάλης, διαφθοράς, φοροδιαφυγής, τρόπος ζωής που δεν επηρεάζεται από την οικονομική κατάσταση της χώρας και σε αυτούς αναφέρεται ο τίτλος του άρθρου.
Η επιστολή στάλθηκε πριν από το debate των πολιτικών αρχηγών, δεν έγινε όμως σε αυτό καμιά συζήτηση για αυτή ούτε υποβλήθηκαν σχετικές ερωτήσεις, αλλά ούτε από τα ΜΜΕ δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή ίσως γιατί δεν συμφέρει πολιτικά εν όψει εκλογών, με εξαίρεση το ενδιαφέρον άρθρο του Κ. Στούπα στο Capital.gr της 12 Μαΐου, που προκάλεσε 102 σχόλια και για γενικότερα θέματα, χωρίς όμως ιδιαίτερη ανάλυση των οικονομικών μεγεθών, που αναφέρονται στην αναρτημένη στο διαδίκτυο επιστολή.
Το ίδιο καμπανάκι χτύπησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας με τη δήλωση του, ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά και συμφώνησε σε πολλές παρατηρήσεις του Α. Παπαδόπουλου και ότι σε απόλυτα μεγέθη το δημόσιο χρέος αυξήθηκε, αλλά παρατήρησε, ότι σημειώθηκε σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, που αμφισβητείται όμως από κάποιους αναλυτές, γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη ο πληθωρισμός και οι τόκοι.
Επισημαίνω κάποιες παρατηρήσεις του Α. Παπαδόπουλου, όπως, ότι το έτος 2022 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 273 εκατ. που είναι μικρό μέγεθος σε σχέση του ότι για τα επόμενα έτη απαιτείται πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ, ότι το αποτέλεσμα εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2022 ήταν έλλειμμα 4.722 εκατ., που προφανώς θα καλυφθεί με δανεισμό και ότι ο ΟΔΔΗΧ είχε δανειστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος 46,7 δισ. με συμφωνία επαναγοράς (repos) από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνεται ο ΑΚΑΓΕ, πρακτική που δικαιολόγησε ο κ. Στουρνάρας ως νόμιμη.
Φαίνεται λοιπόν, ότι το δημόσιο χρέος και τα δημόσια οικονομικά είναι μεγέθη διαχειρίσιμα με την προϋπόθεση, ότι ο με καλούς οιωνούς ρυθμός αυξήσεως του ΑΕΠ, να είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό αυξήσεως των μεγεθών αυτών και τη λήψη της επενδυτικής βαθμίδας, εφόσον δεν συντρέξουν άλλοι εξωγενείς επιβαρυντικοί παράγοντες.
Πιστεύω, ότι η ανοικτή επιστολή του Αλ. Παπαδόπουλου αποτελεί μια σοβαρή προειδοποίηση με παράθεση επισήμων στοιχείων που πρέπει να ληφθεί υπόψη από την κυβέρνηση, που προκύψει όχι μόνο από τις προσεχείς εκλογές για την τήρηση με αυτοσυγκράτηση συνετούς δημοσιονομικής πολιτικής, ώστε να μην επαναληφθούν τα ίδια σφάλματα, που οδήγησαν τη χώρα στην πρόσφατη χρεοκοπία και τα μνημόνια.
* Ο Λέανδρος Τ. Ρακιντζής είναι Αρεοπαγίτης ε.τ.