Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Φεβ-2023 00:03

  Η αναβάθμιση σε ΒΒ+ από τον οίκο Fitch  δικαιώνει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιάννη Παπαγεωργίου

  H Fitch Ratings, ο τρίτος οίκος αξιολόγησης από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από "ΒΒ" σε "ΒΒ+", δηλαδή ένα μόλις σκαλοπάτι μακριά από την "επενδυτική βαθμίδα".

  Προβλέποντας πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί φέτος στο 0,9% και το 2024 στο 2,3% και τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 5% έκρινε πως όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν πως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βάλει σε άλλη ταχύτητα την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τη χώρα.

  Από το 2019 υπήρξαν συνολικά 12 αναβαθμίσεις και πλέον οι οίκοι αξιολόγησης Fitch, S&P  και DBRS εκτιμούν ότι η Ελλάδα απέχει ένα μόλις βήμα  από το όριο του "Investiment Grade", ώστε να δούμε τα ελληνικά ομόλογα να ανεβαίνουν στην πρώτη ταχύτητα. "Είναι απολύτως εφικτό να γίνει εντός του 2023, ώστε να επανέλθουμε στην πλήρη ευρωπαϊκή κανονικότητα" τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι εάν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εκλεγεί, η εξέλιξη αυτή θα είναι θέμα "ολίγων μηνών".

  Και φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα είχε πολλαπλασιαστική θετική επίδραση για τις επενδύσεις, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και την οικονομία γενικότερα. 

  Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι το Χρηματιστήριο ξεπέρασε τις τελευταίες ημέρες τις 1.000 μονάδες μετά από οκτώ και πλέον χρόνια. Θα δοθεί η δυνατότητα να επενδύσουν στην Ελλάδα, με εμπιστοσύνη και ασφάλεια, διεθνή κεφάλαια 10 φορές μεγαλύτερα σε σχέση με τα σημερινά, δημιουργώντας ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και ευημερία.

  Η θετική αυτή πορεία, στην οποία η ελληνική Κυβέρνηση έχει επενδύσει με την υπεύθυνη, οικονομικά αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη πολιτική της, αναγνωρίζεται σήμερα από τη διεθνή οικονομική κοινότητα που εκπροσωπούν οι Οίκοι αξιολόγησης και επιβραβεύεται η στρατηγική που ακολούθησε στην οικονομία. 

  Έτσι, διασφαλίζονται "τα κέρδη" των 3,5 ετών της παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας και ισχυροποιείται η οικονομική προοπτική όλων των Ελλήνων πολιτών που θα κληθούν να αποτιμήσουν αυτό το έργο με τη θετική ψήφο τους το 2023.

  Η ελληνική οικονομία έχει θωρακιστεί και αναβαθμιστεί στα μάτια όχι μόνο των πολιτών της χώρας, αλλά κυρίως σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και δρώντες. Βιώνει έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και ευημερίας, ο οποίος  πρέπει πάση θυσία να μη διαταραχθεί.

  * Ο Γιάννης Παπαγεωργίου είναι Οικονομολόγος Msc 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ